Julmode – för djur

NYHETER

Helgkläder till husdjuret nya trenden

Foto: Fido med röda livan... hette en vanlig hund. Men är det så bra att pynta sina husdjur? Därom råder delade meningar.

Dags att krafsa fram jyckens julgarderob.

Tomterock åt far, luciaklänning åt mor och toppluva åt lille, lille, bror.

Att shoppa helgkläder till familjens älskling är trend.

Årets julmode för Lady och Lufsen och alla andra hundar snokar man upp på nätet eller i välsorterade zooaffärer.

– Mattar och hussar tycker det är roligt att pynta sina husdjur, ofta för att ta trevliga bilder som kanske blir julkort eller present till släkt och vänner, säger Tina Gustafsson på Puppia Sweden, importör av exklusiva hundkläder.

Regnkappor, varma ulstrar och yllekoftor ha funnits länge på repertoaren. Men så smått har kollektionerna blivit alltmer trendiga. Bal- och prinsessklänningar, designade halsband, märkesprylar.

Och nu kommer tomtekläderna på bred front. Röda jackor med vit fluffig garnering, mössor och halsdukar med tofsar och bollar. Likaså frestelser för gommen, julkakor dekorerade med hundvänlig glasyr.

– Till nyårspartyt finns galaklänningar och snygga taxidos med guldknappar, festkläder som också funkar bra på bröllop, upplyser Tina Gustafsson.

– Många vill ju ha med sina fyrbenta vänner vid stora högtider– och då är klädkoden viktig.

Vad tycker djuren om att bli utstyrda till tomtar eller partypinglor?

– Oftast är det inga problem men man måste naturligtvis vara lyhörd för hundens reaktioner och inte pracka på den plagg som är obekväma.

Monica Adolfsson, hundexpert i SVT:s Go kväll, är tveksam till julpyntade djur.

– Det där breder ut sig mer och mer. Varför måste man förmänskliga sina husdjur? Låt hundarna vara som dom är, vackra och fantastiska.