Borelius bolag var konkursmässigt

NYHETER

På fredagen avslöjades att kronofogden ville sätta handelsminister Maria Borelius bolag Mammut Television i konkurs 2003.

Anledningen: Skatteskulder på 2 000 kronor.

Med bilan hängande betalades skulden visserligen snabbt och bolaget undvek därför konkurs, men enligt Svt:s Aktuellt har ekonomin i Borelius bolag skötts mycket dåligt. Under 2002 och 2003 anmärkte den egna revisorn flera gånger på att halva aktiekaptialet var borta och att bolaget därför skulle upphöra.

Det rådet tycks dock inte ha bitit på Maria Borelius.

– Ett bolag som sköts på det här viset ger tydliga varningssignaler, nämligen att det är ett bolag som man i normalfallet ska undvika att ha att göra med, säger advokaten Anders Nilsson till Aktuellt.

Gunvor Engström, vd för Företagarna, tycker att historien är allvarlig.

– Generellt är det viktigt att företagare sköter sig, och särskilt viktigt är det när någon ska vara en förebild för andra, säger hon.

Enligt Aktuellt ska Borelius nu ta ställning till om bolaget ska finnas kvar eller inte.

Maria Borelius pressekreterare Markus Sjökvist säger till dn.se att Mammut Television och ett av handelsministerns andra företag, Maria Borelius AB, inte har haft någon verksamhet sedan 1999.

– De företagen har varit vilande, säger han.

Men det stämmer inte enligt DN:s granskning. Både under räkneskapsåren 2000/2001 och 2001/2002 fanns det intäkter mellan 140.000 och nästan 400.000 kronor.

Robert Triches