Expert: Nordkorea gnisslar tänder

NYHETER

"Landet har ingen reel möjlighet att starta ett anfallskrig"

Nordkorea kallar FN-sanktionerna mot landet för ”en krigsförklaring” och menar att det är USA som drivit igenom dem.

– Det handlar mest om att gnissla tänder, och mobilisera det egna folket. Nordkoreas regim bryr sig bara om en sak – att sitta kvar vid makten, säger experten Bo Huldt.

Nordkoreas utrikesdepartement har i ett uttalande till den statliga nyhetsbyrån KCNA sagt att man betraktar sanktionerna som klubbades igenom i FN som en krigsförklaring.

Vad är då risken att landet verkligen angriper omvärlden? Mycket liten, tror Bo Huldt, chef för strategiska institutionen på Försvarshögskolan.

– Jag tror mest det är tandagnisslan. Nordkorea har mycket liten möjlighet att starta krig. De har mycket militär utrustning, men ingen möjlighet att använda den i ett anfallskrig. Möjligen kan de invadera Sydkorea, men jag tror inte de gör det. Sydkorea har ju USA i ryggen. Sen är också svårt att se vad regimen skulle vinna på en invasion av grannlandet. Det enda regimen bryr sig om är att behålla makten. Allt annat är oviktigt.

Så varför komma med ett sådant här uttalande?<7b>

–Jag tror att det är för att mobilisera det egna folket. De vill få Nordkoreanerna att skylla att de inte har mat eller andra förnödenheter på grund av USA och resten av omvärlden. Då passar det att säga att man ser det som en krigsförklaring mot landet.

Vad kommer det att innebära för Nordkoreas relation till omvärlden?

– Samtalen kommer att stanna upp en tid, men jag tror att de kommer att återupptas. Nordkorea kommer och säger att ”okej, vi går med på att prata lite snällt då, om vi får lite mat och bensin” Det är det spelet de kör.

Karin Thurfjell