Snart svart i rutan

Av: Karolina Vikingsson

Publicerad:
Uppdaterad:

18 dagar kvar: ”Alla kommer inte att få hjälp”

Den 24 september släcks det analoga marksända tv-nätet i Göteborg och de digitala sändningarna tar över. Tv-tittare som inte har förberett sig riskerar att få svart i rutan.

Daniel Lyckander hör sig för om olika alternativ för digital-tv hos Fredrik Johansson, ställföreträdande butikschef på Siba i Nordstan.
Foto: Foto: OSCAR MAGNUSSON/BILDBYRÅN
Daniel Lyckander hör sig för om olika alternativ för digital-tv hos Fredrik Johansson, ställföreträdande butikschef på Siba i Nordstan.

Det är knappt tre veckor kvar till digitalövergången i Göteborg och Bohuslän. De tv-tittare som har kabel-tv kommer inte att märka någon förändring, och kan sitta lugnt i soffan. Men villaägare måste installera en digitalbox eller parabol för att kunna få bild i rutan.

– Men har man en antenn som inte tar in kanalerna 21 till 69 fungerar den inte i den digitala världen. Då måste den bytas först, säger Robert Johansson, installatör på Antennhuset tv-man i Göteborg.

”Alla hinner inte få hjälp”

Många är sent ute och antenninstallatörerna har minst sagt bråda dagar.

– Alla kommer inte att få hjälp innan övergången. Vi är fullbokade tre, fyra veckor framöver, säger Robert Johansson.

Även inom hemelektronikhandeln märks det tydligt att övergången närmar sig.

– Under sommaren fördubblade vi försäljningen av digitalboxar. Trycket ökar ju närmare övergången vi kommer, säger Sara Widman, informationschef på Siba.

På digital-tv-kommissionen tar man varje dag emot runt 1 200 samtal från tv-tittare som har frågor kring övergången.

– Vet man inte hur man ska agera har vi en hjälptelefon och en webbplats. Där kan man ställa alla sina frågor och få guidning i hur man installerar digitalboxen, säger Stina Sandell på digital-tv-kommissionen.

Publicerad: