Vägrades id-kort

NYHETER

Trots att han är EU-medborgare med uppehållsrätt

Victor Anyz är polsk medborgare men har arbete och uppehållsrätt i Sverige. Men något id-kort vill posten inte ge honom. Eftersom han inte har någon familj som kan intyga att han är han.

Foto: Victor Anyz med Fia, vännen Margareta Larssons katt.

– Jag kan inte ens fixa mina egna papper trots att jag har rätt till dem, hälsar Victor Anyz genom vännen Margareta Larsson.

Victor Anyz, 29, kom till Västerås från Polen i somras. Eftersom Polen är ett EU-land har han fått uppehållsrätt av Migrationsverket. Han har fått de fyra sista siffrorna från Skatteverket och arbetar på Blue Moon Bar. Men något bankkonto att sätta in lönen på har varit svårt att skaffa, utan legitimation – inget bankkonto.

Skärpta regler

Men något id-kort får han inte från Svensk Kassaservice, som utfärdar Postens id-kort. Sedan årsskiftet har de skärpt sina regler för utfärdande av id-kort. Det räcker inte med pass och att Margareta Larsson intygar att Victor är Victor utan Posten kräver att en familjemedlem gör det. Och eftersom Victors familj bor i Polen och inte har någon möjlighet att komma hit får han inget id-kort.

– Det är inte bra att det drabbar de med rent mjöl i påsen. Men det är värre att utfärda falska kort än att det blir krångligt för enskilda personer, säger Charlotta Malm, informationschef på Svensk Kassaservice.

Charlotta Malm säger att om en person, som inte har några släktingar i Sverige, vill har id-kort måste antingen en tjänsteman från Migrationsverket eller kommunens flyktinghandläggare personligen följa med och intyga att den här personen är den som den utger sig för att vara.

– Får vi ett utländskt pass som verkar äkta så godtar vi det. Men vi kan inte intyga en persons identitet. Det kan vi inte göra mer än vad man kan på Posten, säger Magnus Dahlgren, enhetschef på Migrationsverket i Västerås.

Id-kort kan vara nära

Efter många turer verkar nu det efterlängtade id-kortet vara nära förestående, men inte genom Posten utan genom kontakter på en bank.

– Jag hoppas att det blir lättare för andra i framtiden. Man ska inte behöva ha bekantas bekanta som jobbar på banken för att få ett id-kort, säger Margareta Larsson.

Maria Soläng