Mirakelflickan

NYHETER

Nu vill föräldrarna tacka de som räddade deras Ferdije

Foto: Återupplivad Ferdijes föräldrar vakade hela natten vid sin dotters sida. I söndags låg dottern livlös under vattnet i 10 minuter innan hon mirakulöst räddades till livet.

Mirakelflickan Ferdije, 8, är hemma igen.

Nu vill föräldrarna tacka de okända män som räddade henne från en säker drunkningsdöd.

– Jag tackar gud för att de båda fanns där på stranden, säger mamman, Zyla Januzi.

Ferdije Januzi var ytterst nära att drunkna vid Björkvikens badplats vid Finjasjön i Skåne i söndags. I ett obevakat ögonblick trillade hon i från bryggan. Hennes skräckslagna småsyskon sprang för att larma föräldrarna.

I princip var flickan redan död när hennes pappa Imer Januzi drog upp henne ur vattnet och lade henne på bryggan.

– Hon var askgrå i ansiktet och helt livlös. Jag trodde att vi hade förlorat henne, säger han.

Räddande änglar

Men sista stund dök två räddande änglar upp. Först i form av en ung man som tog den livlösa flickan från Imer Januzi. Han gav henne hjärtmassage och mun-mot-mun-metoden.

Hjärtat stannade

Strax därefter kom en läkare som var ledig och befann sig på stranden för att bada. Han tog över återupplivningsförsöken av flickan.

– Han höll henne i fötterna upp och ner så att allt vattnet rann ut ur hennes lungor och sedan gav han henne också konstgjord andning.

Till slut kvicknade Ferdije till och kräktes, men hennes liv hängde ändå på en skör tråd. Under upplivningsförsöken stannade hennes hjärta flera gånger innan läget stabiliserades.

Vakade hos flickan

Hon fördes sedan med ambulans till centralsjukhuset i Kristianstad där hon vårdades över natten med sina föräldrar vid sin sida.

I går eftermiddag kunde hon åka hem till Hässleholm och återförenas med sina fyra syskon.

– Hon har fått en infektion i lungorna på grund av sjövattnet, men det får hon antibiotika mot och enligt läkarna kommer hon att klara sig helt utan framtida men, säger hennes mamma.

Ferdijes föräldrar vill ha kontakt med den unge mannen och läkaren som räddade deras dotters liv, men de vet inte vad hjältarna heter.

– Det är deras förtjänst att min lilla dotter lever, säger Zyla Januzi.

Per-Ola Ohlsson