Så ska polisen hitta Madeleine

NYHETER

Flaskan gav inget - nu undersöker polisen blodfläcken

Flickan som sågs i Belgien var inte försvunna Madeleine. Det slår polisen fast efter DNA-test på en flaska.

Nu väntar polisen på ett annat test: blodfläcken i lägenheten.

Visar den sig komma från Madeleine minskar chansen att hon ska hittas levande.

Foto: Madeleine McCann försvann under en semesterresa i Portugal.

Sedan Madeleines försvinnande för snart hundra dagar sedan har polisen arbetat med två möjliga scenarier. Det ena är att flickan är död – en teori som fått ny fart sedan tekniker hittat blodspår i lägenheten där Madeleine försvann.

Väntar på resultat

Den andra möjligheten, att Madeleine är i livet och hålls fången på okänd ort, blev högaktuell sedan en belgisk kvinna sett ett barn som hon svurit på är Madeleine.

Efter att polisen tagit till vara en flaska som barnet druckit ur och testat DNA från både den och blodfläcken i lägenheten hoppades de på framsteg i utredningen.

I dag kunde dock CNN rapportera att det DNA som togs från flaskan inte matchar Madeleines.

Griper efter halmstrån

Om blodet däremot visar sig vara Madeleines ökar risken för att hon inte är i livet och misstankar kan komma att riktas mot föräldrarna. Särskilt ifall de inte kan förklara var blodet kommer ifrån.

Brittisk media menar dock att spåret är tecken på att polisen griper efter halmstrån.

Brittiska Sky News har talat med Mark Williams-Thomas, en expert på brottsutredningar. Han sågar den portugisiska polisens jakt på blodfläckar i familjen McCanns rum.

Ger inte upp

– Om brottsplatsundersökningen gjorts ordentligt skulle det tagit en vecka att hitta blodet. Att hitta det nu är helt otroligt, säger han.

Trots de många motgångarna vägrar Madeleines föräldrar att ge upp hoppet.

– Vi är inte naiva men polisen har försäkrat oss om att de letar efter Madeleine levande. Vi har inte fått någon information om att det ändrats.

Tidigare artiklar om försvunna Madeleine:

Olof Jönsson