Så skyddar du dig mot tjuven

NYHETER

Nu råder priskrig på hemlarm

Foto: SÄKER Rekordmånga svenskar kommer köpa ett inbrottslarm i år. En av dem är Johan Fischer som köpte ett hemlarm när familjen flyttade till villa.

Sommaren är semestertider – utom för tjuven. Bara i Stockholm sker fyra villainbrott varje dag.

I år kommer 60 000 svenskar att köpa inbrottslarm.

Det är rekord och har lett till priskrig på marknaden.

Enligt Jan-Peter Alm, säkerhetsinformatör på Svenska stöldskyddsföreningen, finns runt 200 000 larm i svenska hem. Räknar man även in larmen som inte är professionellt installerade finns det uppskattningsvis minst 350 000 inbrottslarm i Sverige. De senaste två åren har försäljningen ökat kraftigt.

Larmet avskräcker

- De stora företag som säljer larmen jobbar hårt mot konsumenterna. Fast det finns egentligen inget fog för ökningen i brottsstatistiken, säger Jan-Peter Alm.

Sett i ett längre perspektiv har antalet inbrott minskat. 1984 gjordes 24 000 inbrott, motsvarande siffra år 2006 var 15 000.

Jan-Peter Alm poängterar att ett inbrottslarm inte hindrar tjuvarna att komma in i ett hus eller en lägenhet. Det viktiga är den avskräckande effekten. När larmet går till larmcentralen kommer väktare till huset. Med stor sannolikhet är tjuvarna inte kvar. Därför är det viktigt att ett ljud- eller ljuslarm går igång under inbrottet så att grannarna eller andra vittnen kan ta signalement på tjuvarna.

Kolla låsen

Anders Rydberg jobbar med brottsförebyggande åtgärder på länskriminalpolisen. Han tycker att det är lite hysteri kring inbrottslarmen.

- Visst kan ett larm vara ett bra komplement. Men innan man köper ett larm tycker jag att man ska se till att man har bra lås till dörrar och fönster, säger Anders Rydberg som påpekar att de som säljer larmen ibland målar upp en överdriven risk för att drabbas av inbrott.

”Känns tryggt”

Johan Fischer i Täby skaffade larm sedan familjen flyttade till villa. För en tid sedan uppgraderade han sitt larm. Numera ingår även ett överfallslarm som frun använder.

- Det känns tryggt. Och man slipper strulet om det händer något.

Läs hela artikeln i Aftonbladet 1/8 eller bli medlem i PLUS

Johan Såthe