Skarpa reaktioner mot Säpo-samarbete

Publicerad:
Uppdaterad:

Letar efter misstänkta terrorister tillsammans med kommunala bostadsbolag

Säpos samarbete med bostadsbolag väcker starka reaktioner. Miljöpartiet kräver att riksdagspartierna får insyn i verksamheten.

Hyresgästföreningen begär också att samarbetet redovisas för de berörda.

Kravet kommer sedan det blivit känt att Säkerhetspolisen (Säpo) kontaktat flera bostadsbolag i landet och samarbetar med de kommunala bostadsbolagen i Göteborg i syfte att leta efter misstänkta terrorister. Exakt hur det sker vill Säpo inte berätta.

Men verksamheten riktar sig i praktiken generellt mot invandrartäta områden med många muslimer, befarar Mehmet Kaplan, miljöpartiets ledamot i riksdagens justitieutskott.

- Detta är ytterligare en pålaga på landets muslimer, som redan har stora problem. Om Säpo går ut med en generell hotbild till bostadsbolag kan det drabba oskyldiga, säger han.

Ett skäl till det är att bostadsbolagen, enligt Kaplan, inte har tillräcklig kompetens för att hantera Säpos information.

- Vad händer då? Vad gör de med informationen? Vi har på senare år sett att muslimska föreningar fått svårt att hyra lokaler av bostadsbolagen. Kanske beror det på det här, säger Mehmet Kaplan.

Kräver ministerbesked

Han kräver besked av justitieminister Beatrice Ask (m) om hur hon tänker agera för att säkerställa att riksdagspartierna får insyn i samarbetet. Kaplan vill också ha en garanti om att Säpos arbete inte bidrar till islamofobi.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman betecknar i en intervju med Sveriges Radios Ekoredaktion samarbetet som potentiellt "oerhört allvarligt" och vill att det redovisas.

Justitieministern själv överraskades av nyheten om samarbetet.

- Jag är lite förvånad om detta är något som varit organiserat i Göteborg. Bostadsbolagen har ett ansvar om att informera sina hyresgäster om de har ett samarbete med andra. Men jag tror inte det här är några märkvärdigheter, säger Beatrice Ask till TT.

Vill inte lova

Eftersom hon inte satt sig in i samarbetet ännu, värjer sig Ask mot att lova insyn i verksamheten eller att Säpos arbete inte ska bidra till islamofobi.

- Men jag tror att polisen måste ha kontaktytor med samhället för att förebygga och ingripa mot grova brott.

TT: Finns det ingen risk att oskyldiga drabbas?

- Det handlar också om att analysera tendenser, se om nya nätverk bildas. Det behöver inte ha begåtts ett direkt brott för att man ska kunna skaffa sig den typen av information.

Ask påpekar att det bor människor med olika religioner i de aktuella bostadsområdena.

- Det vore fördomsfullt att tro att det bara handlar muslimer i förorter, säger hon.

Säpo söker nya kontakter

Esbjörn Sandin/TT

Publicerad: