Nyheter

Explosion kan ha sänkt Estonia

NYHETER

859 personer omkom när Estonia sjönk för snart 13 år sedan.

Nu menar forskare att det kan ha varit en explosion som orsakade färjans förlisning 1994.

Det visar enligt Sveriges Radios Ekoredaktion de senaste uppgifterna från de två forskarlag, ett tyskt och ett svenskt, som på den svenska regeringens uppdrag studerar hur Estonia kunde sjunka så snabbt.

Vittnesmål har hela tiden talat om en explosion och ett hål i Estonia kan inte uteslutas, uppger professor Olle Rutgersson på Chalmers, som leder det ena forskarlaget.

– Man kan ju också tänka sig att det skulle kunna varit ett hål i botten, men på något sätt så måste visiret under förloppet ha trillat av, eftersom vi bevisligen har hittat det på ett annat ställe än där vraket låg, säger han.

Gravfrid

Resultat av forskarnas undersökning visar bland annat att lågt sittande mynningar på ventilationstrummorna kan ha bidragit till ett snabbt förlopp.

I dag går det inte att göra någon kontroll på platsen för att ytterligare undersöka vad som kan ha orsakat förlisningen. Avtalet om gravfrid gör det omöjligt. Men enligt Olle Rutgersson är det något som kan ändra sig i framtiden.

– Jag tror att det är ganska troligt att vi och även andra kommer att tycka att det finns behov att gå ned och kontrollera detta, säger han.

Tidigare om Estonias förlisning:

TT , Susanna Vidlund

ANNONS EXTERN LÄNK

Stötta Rosa bandet med en vacker bukett – skicka ett blombud till någon här

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter