Barn hittade rånarnas vapen

NYHETER

Helikopter sattes in i sökandet efter tre personer

Tre personer jagades med polishelikopter efter ett värdetransportrån på Götgatan i Stockholm.

Männen tvingade till sig pengar av väktare under pistolhot.

Lekande barn hittade senare en pistol och en ljuddämpare, som möjligen kan vara ett av rånarnas vapen, på en innergård i närheten av rånplatsen.

Foto: Polisen har spärrat av Götgatan. Här vid hörnet Folkungagatan/Götgatan.

Två väktare blev överfallna när de skulle fylla på en uttagsautomat på Götgatan på Södermalm i Stockholm. De två rånarna slog till mot väktarna när de befann i ett rum bakom uttagsautomaten och precis hade öppnat sina väskor för att ta fram kassetterna med pengarna.

– Då har de brutit upp en dörr inifrån trapphuset och hotat med pistol. De fick med sig ett antal kassetter, säger Magnus Nilsson, stationsbefäl vid Södermalmspolisen, till TT.

Därefter flydde rånarna samma väg som de kom och ut på baksidan av huset.

En polishelikopter sattes in i sökandet efter de misstänkta rånarna och ett massivt polispådrag slog ner över Södermalm.

– Vi har satt in cirka 40 stycken polisen i jakten. Vi vet inte vad de har fått med sig, sa Janne Hedlund vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral under rånarjakten.

Barn hittade pistol

Ett par timmar efter rånet hittade lekande barn en pistol och ett avlångt föremål som möjligen kan vara en ljuddämpare, som tros använts vid rånet. Pistolen hittades på en innergård nära rånplatsen.

– Det var flera barn som hittade pistolen kastad under en trappa upp mot en liten park, säger ett vittne till aftonbladet.se.

Polisen kallades till platsen och man tog vapnet och lade det tillfälligt på en sandlåda.

– Visst finns det en möjlighet att det är ett rånarvapen. Vi har nu tagit det i beslag, säger Magnus Nilsson, vakthavande befäl vid Södermalmspolisen.

Vapnet ska nu skickas iväg på analys.

Rånades vid automat

Det var en transport från säkerhetsföretaget G4S Security Services AB som blev rånad.

– Våra väktare är oskadda, och det är huvudsaken för oss. Vi har skickat vårt folk till platsen för att ta hand om de drabbade väktarna, säger Roland Berndt, informationschef på G4S Security Services AB.

Berndt råkade själv befinna sig i närheten på Södermalm när han fick kännedom om rånet.

– Det var ju mycket folk ute på stan och bör finnas många som har sett vad som har hänt.

Polisen har också kontrollerat registreringsskyltar på bilar i området och hört vittnen.

– I närområdet kan det finnas ett fordon som har med det här att göra, trots att gärningsmännen försvann springande, säger Janne Hedlund.

Vittnesuppgifterna ska nu gås igenom och det finns även en film från en kamera i närheten som polisen hoppas ska ge mer uppgifter om rånet.