Ansiktslyftningen

NYHETER

Vinterstadion ska få tak – och hockeyhallen fräschas upp

Foto: Får tak För att bandyn ska leva vidare får nu Vinterstadion tak. Det enligt det förslag som är tänkt att godkännas i Samhällsbyggnadsnämnden på torsdag.

Idrotten i Örebro ska få en ansiktslyftning.

Vinterstadions bandyanläggning ska få tak och hockeyhallen rustas upp. Behrn arena ska också byggas klar med en ny läktare på östra sidan som även får äffärer och kontor.

Kostnaden är satt till 160 miljoner kronor.

– Det blir ingenting flashigt, men om vi inte gör det här för bandyn så dör bandyn här snart. Alla lag söder om Dalälven kommer att ha tak på sina arenor i framtiden, säger kommunstyrelsens ordförande Staffan Werme (fp).

Behrn arenas östra läktare ska i framtiden inrymma äffärer och kontor. Ett garage för 150 bilar under ett tänkt marknadstorg finns också med i planerna för området som nu blir ett sammanhängande område för såväl fotbollen, bandy som ishockeyn. På torsdag tas planerna upp i Samhällsbyggnadsnämnden och sen ska kommunstyrelse och kommunfullmäktige klubba igenom förslaget.

– Det har funnits förslag om att ta bort en del idrottsanläggningar för att bygga bostäder istället och att flytta arenorna utanför stan, men det ser vi inte som ett alternativ, säger Staffan Werme.

Lägenhet och kontor

Men nya lägenheter finns ändå med i planerna. 150 nya lägenheter ska tillsammans med kontor och affärer i den nya storarenan vara med och finansiera en del av projektet.

– Hyreskonstnaden blir en miljon kronor dyrare än vad den är idag för kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande.

Bandy applåderar förslaget, medan det från ishockeyn håll fanns förhoppningar om att få till en helt ny anläggning med plats för i storleksordningen 8-9000 åskådare.

Hockeyn vill annat

– Örebro är ingen rik kommun, den investering vi gör ska vi kunna stå för. Hockeyn har presenterat mer storslagna planer och om hockehyn hittar sponsorer till det är vi förstås villiga att titta på det, säger Werme.

Kommunstyrelsens ordförande säger att det är viktigt för Örebro att ha bra idrottsanläggningar ur ett etableringspersepktiv. Både folk och företag som kan tänka sig att flytta till stan tittar på saker som detta när man bestämmer sig om man ska flytta eller inte.