Odenberg: Tolgfors kallas "tomhylsa"

För förre försvarsminister Mikael Odenberg var besparingarna i finansplanen en chock. Hans syn på försvarets framtid är dyster, efterträdaren Sten Tolgfors kallas i försvarskretsar för ”tomhylsan”, berättar han.

Mikael Odenberg blev överraskad när han fick reda på vilka försvarsnedskärningar som fanns kvar i finansplanen som blev känd i början av september. Han trodde att bråket i Almedalen i juli var utrett och att finansminister Anders Borg backat på sparkraven, säger han i Ekots lördagsintervju:

– Jag trodde vi klarat av det här. Men när jag träffade statsministern fick jag klart för mig att skrivningarna skulle stå kvar. Jag tror att han var medveten om att jag inte kunde sitta kvar.

Den förre försvarsministern tror att en anledning till att ett gammalt moderat fäste som försvaret bantas hårt är imagen av ”de nya moderaterna”.

– Det är viktigt att slå fast att det är ett nytt moderat parti. Om man skapar ett intryck av att vända på varje krona i försvaret så kan det bekräfta det intrycket. Det är lite lustigt att jag själv varit med att ta fram strategin, säger han till Ekot.

Få visste

Reinfeldt ville skjuta på presskonferensen om försvarsministerns avgång men Odenberg var själv angelägen om att snabbt gå ut med sitt beslut. Han fick heller inga påstötningar om att stanna kvar.

I regeringen blev många överraskade över beskedet den 5 september.

– Sanningen är att diskussionen efter Almedalen skötts i en mycket liten krets. När beskedet kom att jag skulle avgå fattade de flesta inte vad som hänt, säger Odenberg.

”Tomhylsan” tog över

Han är bekymrad över det svenska försvarets framtid och saknar fortfarande en ”vettig analys” bakom nedbantningen. Odenberg avundas inte heller sin efterträdare Sten Tolgfors.

– Inom försvarsmakten har han fått smeknamnet ”tomhylsan”. Det säger väl lite grann om att man inom myndigheten är tillsatt att utföra finansdepartementets order, tolkar Odenberg den nye försvarsministerns epitet.

Odenberg ångrar inte sitt avhopp och berättar att han bland tusentals mejl, brev och telegram bara fått tre negativa synpunkter. Han har inte talat med Fredrik Reinfeldt sedan avhoppet.

Publisert: