Varför var det ingen som stoppade dem?

Johanne Hildebrandt

avJohanne Hildebrandt

NYHETER

Natten mot lördagen hämtade en 50-årig pappa sitt hagelgevär och öppnade ytterdörren på föräldrahemmet utanför Rödeby. Utanför på gårdsplanen körde ett gäng grabbar runt på sina mopeder.

Vad tänkte pappan på när han höjde geväret?

Varje människa har sin bristningsgräns. En människa kan bara pressas till en viss nivå innan vrede, rädsla och desperation driver fram någon form av handling.

Ville han verkligen ha ihjäl dem när han la fingret mot avtryckaren eller försökte han bara skrämmas? Det spelar egentligen ingen roll. När skotten avlossats låg en 15-årig pojke död på marken, och en sextonåring var svårt skadad.

På ett par sekunder hade ett liv släckts, många människors tillvaro hade slagits till spillror och en 50-årig sjukpensionär hade förvandlats till en mördare.

Det är så oerhört tragiskt, för alla inblandade, men det är också ofattbart att det kunde gå så här långt.

Mopedgänget hade trakasserat familjen i månader. Den 19-årige, lätt förståndshandikappade sonen, blev mobbad. När mamman var och handlade kastade en kille en soptunna mot hennes bil. Familjen kunde inte ens ta emot post eftersom deras brevlåda blev förstörd av gänget.

Tre gånger polisanmälde familjen plågoandarna men inget gjordes, detta trots att gänget trakasserade hela bygden.

Man var till och med tvungen att skaffa vakter på ålderdomshemmet så att gänget skulle lämna de gamla i fred.

Ett gäng ungar på mopeder tilläts med andra ord ta över, och ingen stoppade dem.

Polisen säger att de sociala myndigheterna borde ha ingripit, de i sin tur skyller på polisen.

Lika obegripligt är varför föräldrarna inte gjorde något. Skotten avlossades halv två på natten, vad gör en femtonåring ute vid den tiden? Varför var det ingen som sa ifrån? Om hela byn visste vad gänget sysslade med borde väl åtminstone någon vuxen, föräldrar eller släktingar ta tag i problemet?

Men det verkar som om både vuxenvärlden och myndigheterna abdikerat från sitt ansvar, eller var det kanske oförmåga att hantera situationen? Måhända ville man inte tro att det var så illa som det påstods.

Resultatet blev likväl att grabbar på 15–16 år, ungar som knappast är gamla nog att förstå konsekvenserna av sitt handlande, tilläts härja fritt på bekostnad av andra människor.

Herregud, varför stoppades de inte? Det handlar ju om barn, inte om Hells Angels! De borde ha sugits upp av myndigheterna långt tidigare, för deras egen skull. Framför allt så borde det aldrig ha fått gå så här långt.

Nu är en pojke död och en pappa har blivit mördare. Alla har förlorat.

Under polisens presskonferens i går sades dessutom något skrämmande: att man har problem med mopedgäng på fler platser i Blekinge.

Snälla, snälla ta er samman, gör något.

Låt inte tragedin upprepas, för allas skull.