Idéen som gjorde Inger till uppfinnare

NYHETER

Nu hopppas man att fler ska bidra med i

Inger Eriksson tröttnade på att inkontenensskydden strulade. Då designade hon själv en pyjamas. Nu har hon tagit patent på produkten.

Foto: Inger Eriksson visar upp sin pyjamas.

Inger Eriksson var frustrerad över inkontinensskydden som användes i arbetet på Mariabackens äldreboende i Norrköping inte fungerade. Det hände ofta att förvirrade patienter tog av sig skydden efter användning vilket gjorde arbetet för personalen besvärligt.

Det fick hennne att själv designa en pyjamas som löste problemet. Pyjamasen fungerar som en hel dräkt som håller blöjan på plats.

– Jag arbetade med den i tre fyra år. Den fungerade bra men jag hade ingen tanke på att fler faktiskt skulle kunna använda den, säger hon.

Liscensavtal

Men så kommer det att bli, för nu har Inger Eriksson skrivit ett licensavtal med en firma som kommer att tillverka och marknadsföra pyjamasen.

– Det var ju verkligen mer än vad man kunde tro, säger hon.

Anledningen till att produkten nu kommer ut på marknaden heter Pimm, ett projekt som bland annat består av landstinget och Norrköpings kommun. Pimm verkar för att ta vara på personalens idéer.

Lyfta fram personalens idéer

– Vi vill uppmuntra medarbetare att lyfta fram sina tankar om hur deras arbete kan underlättas. Det är något nytt att faktiskt fråga personalen vad de vill och att verkligen ta vara på deras kompetens. Det känns som ett paradigmskifte, säger Anita Rosenquist arbetar med Pimm.

– Det har redan kommit in ett 40-tal idéer under det första året. Man kan ju bara ana vad personalen i andra verksamheter som barnomsorg och skola sitter och ruvar på. Jag hoppas att Ingers pyjamas kan inspirera fler att presentera sina idéer.