Advokaten: ”Det kunde blivit fem eller sex år”

Av: Susanna Vidlund, Robert Triches, Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

19-åriga flickan brast ut i glädjetårar över att äntligen ha blivit trodd

Den 19-åriga flickans advokat Elisabeth Massi fritz var lättad och glad över domen. Flickan själv började gråta när hon fick veta hur hovrätten dömt.
Foto: Susanna Vidlund
Den 19-åriga flickans advokat Elisabeth Massi fritz var lättad och glad över domen. Flickan själv började gråta när hon fick veta hur hovrätten dömt.

Den 19-åriga flickan blev först tyst när hon fick veta domen från sin försvarare.

– Sedan började hon gråta. Hon kunde inte ta till sig det här positiva beskedet, säger hennes advokat Elisabeth Massi Fritz.

Advokaten anser att de bägge männen kunde fått hårdare straff än de fyra års fängelse de dömdes till.

Nu känner hennes klient stor lättnad efter domen, säger advokaten till aftonbladet.se.

– Det var en glädjande dom som jag tycker är professionell och håller hög kvalité i domskälen. Man går in på parternas berättelser och bekräftar flickans tillförlitlighet. Den visar också att samtalet till larmcentralen var väldigt viktigt. Också det att hon har skador över hela kroppen och berättar att hon aldrig haft ett sådant samlag med någon av killarna tidigare var viktigt.

Hade du förväntat dig en fällande dom?

– Jag hade förväntat mig en fällande dom, annars hade jag blivit väldigt besviken i egenskap av hennes advokat. Jag blev förvånad över tingsrättens friande dom, säger Elisabeth Massi Fritz.

Hur reagerade hon egentligen på de bägge försvarsadvokaternas ganska tuffa frågor?

– Jag tycker att försvararna faktiskt sattes på plats flera gånger och de frågor de fick ställa var trots allt väsentliga. Sedan blev det väldigt tufft för henne att höra pläderingarna och påståendena att hon ljugit och druckit efter våldtäkten. Det blev för mycket för en så ung och traumatiserad flicka att höra.

Hur ser hon på domen?

– Det är en upprättelse och en stor lättnad. Ett glädjande besked för henne som visar att det var värt att utsätta sig för all detta igen, vilket hon var tveksam till efter tingsrätten. Hon har fått tillbaka tron på rättsväsendet, vilket hon inte hade efter tingsrätten.

Hur ser hon nu på framtiden?

– Traumat går inte över, men det kanske blir lättare när man blivit trodd av en domstol att gå vidare i livet. Det kommer att ta tid att reparera. Hon är en stark tjej och är modig som vågat gå hela den här vägen.

Är straffet rimligt?

– Jag tycker domen är väldigt bra. Skadeståndet och fängelsedomen är rimlig. Man hade i och för sig kunnat tänka sig fem eller sex års fängelse också, men med tanke på deras unga ålder så är jag ändå nöjd.

Hur ser du på att domen blir överklagad?

– Jag förväntar mig att båda advokaterna överklagar till Högsta Domstolen. Men i ärlighetens namn är detta en bevisvärderingsfråga och då ska det inte upp i HD.

Betyder domen något för andra tjejer i samma situation?

– Jag är övertygad om att många fler kommer att polisanmäla sådana här händelser. Och jag tror den innebär att fler får en tilltro till rättsväsendet. Många frågar sig varför de ska utsätta sig för en rättegång när de ändå riskerar att inte blir trodda. Detta visar också att killar som sätter i system att ha samstämmiga berättelser inte kan komma undan.

Är det svårare att döma i våldtäktsmål? Det verkar krävas oerhört mycket bevisning.

– Jag har tyckt i många mål att det verkar vara orimliga beviskrav. Jag kan inte se vad mer som ska krävas i ett sådant här mål för att få en fällande dom. Hade det inte blivit en fällande dom så hade jag blivit väldigt besviken.

Publicerad: