Kasparov ställer upp i presidentvalet

NYHETER

Utsågs till oppositionens kandidat till Putins efterträdare

Foto: Garri Kasparov blir ”Ett annat Rysslands” presidentkandidat.

Den förre schackvärldsmästaren Garri Kasparov blir oppositionens kandidat i det ryska presidentvalet.

Han valdes av en stor majoritet i koalitionen ”Ett annat Ryssland.”

– Jag strävar efter seger och tänker inte vika av från den här vägen, säger Kasparov enligt tidningen Moscow Times.

Garri Kasparov är en av de ledande personerna inom ”Ett annat Ryssland” och han har gått i täten för en mängd protestaktioner som fått namnet ”De missnöjdas marsch”.

I går valde 379 av 498 personer att rösta på den förre schackmästaren som oppositionens kandidat, skriver tidningen Kommersant.

Samtidigt vet alla att Kasparov inte kommer att ha en chans till seger när president Putins efterträdare ska väljas den 8 mars nästa år. I Ryssland väntar sig alla att den person som Putin utser till sin favorit kommer att vinna valet.

Lista till parlamentsvalet

”Ett annat Ryssland” beslutade också helt oväntat att presentera en egen lista till parlamentsvalet i december. Det är en ren symbolhandling eftersom valkommissionen inte kommer att godkänna listan. I det ryska parlamentsvalet får bara registrerade partier ställa upp.

Kasparovs koalition är emot det nuvarande styret i Ryssland och menar att demokratin i landet har minskat under Vladimir Putins tid vid makten. I ledningen ingår även bland andra Nationalbolsjevikernas Eduard Limonov.