Inget åtal efter helikopterolycka

NYHETER

Förundersökningen har lagts ner

Det blir inget åtal mot den pilot som satt vid spakarna när en helikopter kraschade vid sjukhemmet Ljusterö i Heby sommaren 2005.

Förundersökningen om helikopterolyckan har lagts ner av statsåklagare Bengt Kulin.

Olyckan ledde till att en 100-årig man omkom.

Helikopterpiloten var misstänkt för vållande till annans död, framkallande av fara för annan, vållande till kroppsskada och brott mot luftfartslagen.

Statsåklagaren Bengt Kulin valde att invänta Statens haverikommissions rapport från olyckan. Den blev klar först i förra veckan. Då hade de misstänkta brotten vållande till kroppsskada och brott mot luftfartslagen hunnit preskriberas, eftersom det gått mer än två år sedan olyckan. Det betyder att åklagaren inte har möjlighet att åtala.

När det gäller misstankarna om vållande till annans död, vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan anser Bengt Kulin, enligt ett pressmeddelande från polismyndigheten i Västmanland, att det numera saknas anledning att anta att brott som faller under allmänt åtal har begåtts.

Olyckan inträffade i Heby i juni 2005 i samband med att en man fyllde 100 år.

Förutom 100-åringen fanns fyra andra passagerare med i helikoptern. Haverikommissionens rapport visar att kraschen orsakades av en rostig bränslespridare. Den ledde till att motorn inte fick tillräckligt hög effekt för att orka lyfta mer än cirka tre meter.

När piloten upptäckte att motorerna inte gav full effekt fortsatte han framåt, eftersom det fanns en stor folksamling runt helikoptern. Rotorn slog i träd och en lyktstolpe innan helikoptern störtade till marken och välte, samtidigt som det började brinna i motorutrymmet.

Samtliga passagerare kunde hjälpas ut. 100-åringen fick allvarliga skador och avled efter tre dagar medan övriga ådrog sig lättare skador.