Florida utlyser undantagstillstånd inför orkanen Isaac

NYHETER

Den tropiska stormen Isaac förde med sig död och förödelse till Haiti.

Nu närmar sig ovädret Florida med befarad orkanstyrka.

På lördagskvällen utlyste guvernören undantagstillstånd i delstaten.

Den tropiska stormen Isaac nådde Kuba på lördagen efter att ha svept över södra delarna av Haiti. 

Den hårt ansatta ö-nationen drabbades av jordskrev och översvämningar. Nu på söndagsmorgonen befarar Floridaborna vad Isaac kan ställa till med. Enligt CBS närmar sig orkanen med en hastighet på nästan 30 kilometer i timmen.

Närmar sig Florida

Minst tre personer har omkommit, bland dem en kvinna och ett barn i staden Souvenance och en 10-årig flicka i huvudstaden Port-au-Prince, rapporterar NBC.

Nu rör sig Isaac alltså vidare mot Florida - samtidigt som stormen växer i styrka och väntas uppnå orkanstyrka på söndagseftermiddagen.

Enligt CBS väntas stormen nå Floridas västkust under natten till tisdagen eller under tisdagens morgon. Då befarar meteorologerna att stormen kan ha ökat ytterligare i styrka. Enligt experter som nyhetsbyrån AP varit i kontakt med kan Isaac nå Florida med vindstyrkor på upp till 160 kilometer i timmen.

Hotar konvent

På lördagen utlyste Floridas guvernör Rick Scott undantagstillstånd i den amerikanska delstaten. 

Ovädret sammanfaller med Republikanernas stora konvent i Tampa - en stad som också väntas bli påverkad av stormen Isaac. Under natten till söndagen meddelade en högt uppsatt företrädare för konventet att arrangemanget skjuts fram med en dag på grund av stormen, uppger AP. Kring 70 000 personer väntas resa till Tampa för att delta i konventet.

Amerikanska myndigheter har utfärdat en orkanvarning för ögruppen Florida Keys och stora delar av Floridas västkust. Längs stora delar av Floridas östkust och delar av västkusten har man utfärdat beredskap för orkanens ankomst.