Lugnt i Forserum i dag

Publicerad:

NYHETER

Misshandel, skällsord, krossade rutor och förföljelser. Det krävdes att barnen stannade hemma från skolan för att samhället skulle reagera. Nu lovar politiker och polisen att ta till krafttag för att invånarna i Forserum ska känna sig trygga.

– Vi skickade barnen till skolan i dag och hoppas att polis och politiker håller sitt löfte, säger Sheik Mukhtar, representant från Somaliska föreningen.

I dag är de femton barnen tillbaka i skolan igen, efter att ha stannat hemma i två dagar för att skydda sig mot trakasserierna som haglat över dem och deras familjer under en lång tid och som de senaste veckorna trappats upp i Forserum, utanför Jönköping.

Blivit lovade trygghet och säkerhet

Efter krismötet i går är stämningen i dag lugn i det lilla samhället med drygt 2 000 invånare.

– Polisen och politikerna lovade att satsa mycket på att komma till rätta med den grupp ungdomar som står bakom trakasserierna, och vi har blivit lovade att barnen ska kunna ta sig till skolan på ett säkert sätt och att vi ska kunna känna oss trygga, så vi känner att vi kommit till en bra lösning, säger Shaik Mukhtar.

Annika Bertling,  tillförordnad rektor på Rosenholmsskolan, är glad att barnen är tillbaka i skolan igen.

– Barnen är glada och nöjda och allt har fungerat alldeles utmärkt. Det är härligt att ha dem tillbaka igen, säger hon.

Skällsord och misshandel

Och de invånare som känt sig utsatta i det lilla samhället känner sig lugnade av myndigheternas löften under gårdagskvällens krismöte.

– De har lovat att göra allting för att lugna ner problemet, säger Mohammed Diriye, vars dotter hålls hemma efter att ha kallats "jävla neger" och som själv fått en knytnäve i ansiktet.

Rasistiska tendenser

Bakom trakasserierna ligger en grupp på fem-sex ungdomar i 15- till 20-årsåldern, som är välkända av samhället. Ändå har ingen dialog förts med dem förrän förra torsdagen, enligt kommunalrådet och skolpolitikern Anders Karlsson, (C).

– Vi beklagar att vi inte gjort det tidigare, men nu kommer vi att se till att få ordning på detta. Det vore en tragedi annars.

Det är främst svenskar med utländsk bakgrund som utsatts för trakasserierna, och Anders Karlsson  är orolig över de rasistiska tendenser han ser i samhället.

– Det är bara att titta på valresultatet, Sverigedemokraterna har ett stöd i Forserum och det står för någonting. För att komma till rätta med det måste vi sprida ännu mer kunskap om flykting- och arbetskraftsinvandring, säger han.

På fredag anordnas en manifestation i samhället för de som utsatts för påhoppen.

Publicerad: