Littorin värvas av känd högerextremist

Sven Otto Littorin.
Sven Otto Littorin.

Från arbetsmarknadsminister till styrelseledamot i ett gruvbolag som ägs av en svensk högerextremist. Sven Otto Littorin är i blåsväder igen.

På tisdag nästa vecka har Wiking Minerals AB:s ägare kallat till en bolagsstämma där den nya styrelsen ska klubbas.

Sven Otto Littorin föreslås som ny ledamot.

Det har gått två år sedan den då moderate politikern Sven Otto Littorin avgick som arbetsmarknadsminister under Almedalsveckan, efter att Aftonbladet konfronterat honom med uppgifter om att han skulle ha köpt sex.

Wiking mineral AB

Nu bor Littorin i London och i en intervju med Dagens Industri i början av juni berättade han att han var på väg in i en bolagsstyrelse i ”ett litet bolag inom traditionell svensk basindustri”.
Vilket bolag det rörde sig om ville han då inte berätta, men nyhetssajten Realtid.se avslöjade tidigare i veckan att det rör sig om Wiking Mineral AB. Uppgifterna har framkommit av ett pressmeddelande.

Högerextrem koppling

Det svenska gruvföretaget föreslår en ny styrelse inför den kommande bolagsstämman som äger rum på tisdag nästa vecka. Bland namnen hittas den tidigare arbetsmarknadsministern och ordföranden i EU:s ministerråd: Sven Otto Littorin.  
Det nämns även i pressmeddelandet att Littorin är styrelseordförande i Havilah Mining AB. Kontroversiellt i sammanhanget är att båda dessa företag – Wiking Minaral och Havilah Mining – har täta kopplingar till den kände svenske högerextremisten och miljonären Patrik Brinkmann, 44.

Tillhör Europas ultrahöger

Familjen Brinkmann är huvudägare i Wiking Mineral och Patrik Brinkmann själv är vd för Havilah Mining. I april 2010 sände Sveriges Radio ett prisbelönt reportage från en högerextrem sammankomst i Wien, som ägde rum i januari 2010. Över 2 000 personer från eliten av Europas ultrahöger hade samlats i det kejserliga palatset Hofburg. Bland de medverkande fanns Patrik Brinkmann.   

Kristen front mot islam

I dokumentären, som gjordes av radiojournalisten Christoph Andersson, berättades bland annat följande om Patrik Brinkmann:

Han bidrog med 50 miljoner kronor till den tyska ultrahögerns valkampanj i delstaten Nordrhein-Westfalen i maj 2010.

Brinkmann ville vid den här tiden själv bli politiker och skapa en kristen front mot Islams utbredning.

Hans målsättning var då också att skapa en allians mellan europeisk ultrahöger och israeliska högerpartier.

Publisert: