Sköt ihjäl barn utanför skola

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Högsta terrorberedskap i Tolouse-regionen

1 av 2 | Foto: AP
Polis och räddningspersonal samlade utanför den judiska skolan i Toulouse där en person öppnade eld och dödade minst fyra personer under måndagsförmiddagen.

Först tre soldater med arabiskt ursprung.

Sedan tre barn och en lärare på en judisk skolgård.

Samma gärningsman misstänks ligga bakom en serie kallblodiga mord med rasistiska förtecken i trakterna av sydfranska Toulouse.

President Sarkozy förklarar nu regionen i högsta terrorberedskap.

Vid åttatiden i morse, precis innan skoldagen skulle börja, gick en ensam gärningsman in på den judiska skolan Ozar Hatorahs skolgård i Toulouse och började skjuta vilt omkring sig med två handeldvapen.

I attacken dödades den fransk-israeliska rabbinen Jonathan Sandler, 30, hans två söner Gabriel, 4, och Arieh, 5, samt eleven Miriam Monsonego, 7, dotter till rektorn på skolan. Dessutom skadades en 17-årig elev svårt.

Ett vittne säger till nyhetsbyrån AP att mannen jagade barnen "med avsikten att döda".

Mördaren försvann sedan på en stulen skoter, en svart Yamaha 500CC T-Max, vars registreringsskylt utredare nu har lyckats identifiera via övervakningskameror.

Sarkozy på plats

Bara timmar efter dådet var Frankrikes president Nicolas Sarkozy på plats i Toulouse.

– Hatet får inte vinna. Det här är våra barn – inte bara era. I Frankrike dödar man inte barn på det här sättet utan att stå till svars, sa Sarkozy enligt TT.

Franska myndigheter har nu beordrat ökade säkerhetskontroller vid judiska skolor. Landet har Europas största judiska befolkning, omkring 700 000.

President Sarkozy kallade skolskjutningen för den värsta i Frankrikes historia och meddelade att han nu förklarar Toulouse-regionen i högsta terrorberedskap.

Åklagare säger att man har hittat fynd på platsen som binder gärningsmannen till två liknande dåd i förra veckan. Dagens attack misstänks vara ett i raden av en serie rasistiska mord som drabbat trakten på sistone.

Tatuering i ansiktet

De senaste åtta dagarna har sammanlagt sju personer dödats i tre olika attacker där polisen misstänker att samma gärningsman ligger bakom. Den 11 mars sköts en soldat med arabiskt ursprung ihjäl och bara fyra dagar senare dödades ytterligare två soldater med arabiskt ursprung när en ensam gärningsman öppnade eld mot en bankomatkö i Montauban, fem mil från Toulouse. I samma attack skadades en soldat med västindiskt ursprung svårt.

Enligt vittnen från dådet i bankomatkön ska mördaren ha varit en storväxt man i motorcykelhjälm som då knuffade undan en äldre kvinna för att nå fram till soldaterna. När han lyfte på visiret till hjälmen syntes en tatuering i ansiktet.

I samtliga fall ska mördaren ha försvunnit på en skoter. Dessutom ska han ha använt samma vapen.

– Vi slås av likheterna i metoden, men måste invänta resultatet från den rättsliga undersökningen, konstaterade president Sarkozy enligt TT.

Enligt tidningen Le Point söker utredarna tre nynazister som 2008 sparkades ut från regementet i Montauban. En av de tre har redan gett sig till känna.

Publicerad: