Nyheter

Amurleopard född i Sverige

Av: 

Camilla Olsson

NYHETER

Att vara ung förälder är en trend i landets djurparker just nu.

Både i Orsa Grönklitt djurpark och på Nordens ark har snöleoparder respektive amurleoparder valt att bilda familjer.

– Det är väldigt spännande, säger Pernilla Thalin, djurparkschef på Orsa Grönklitt djurpark.

I Orsa hittade en ung spanjorska och fransos, två och tre år gamla, varandra. Det resulterade i en 100 gram tung och cirka 13 centimeter lång snöleopard.

På Nordens ark i Sotenäs var det en finländare och en tjeck, båda födda 2009, som kände att det var dags att bilda familj. Resultatet: den första födda amurleoparden i Sverige.

Båda är dock än så länge namnlösa.

– Hon är så egen och unik i Sverige så vi har inte kunnat bestämma oss för något namn än, säger Ewa Wikberg, biträdande zoolog på Nordens ark.

Är aggressiva

Födseln är en viktig del för att bevara den starkt utrotningshotade arten. I vilt tillstånd finns bara ett 30-tal amurleoparder kvar.

Att Birra och Kitan, som amurleoparderna heter, skulle bilda familj var dock långt ifrån självklart.

– De tycker inte så mycket om varandra förutom när hon löper. De är inomartsaggressiva också så det är inte så lätt.

För att honan ska överleva övrig tid finns därför ett stängsel som skiljer dem åt.

Varken Orsa Grönklitt eller Nordens Ark hade räknat med någon födsel hos leoparderna i år. Båda paren flyttade till djurparkerna förra året.

– Vi blev tagna på sängen. Vi hade räknat dagar från parningen men trodde inte att det skulle bli några ungar så snabbt, säger Pernilla Thalin, djurparkchef för Orsa Grönklitt.

Har attityd

Vilket kön ungen har är fortfarande oklart.

– Vi har inte varit inne hos den än. Vi ska vänta ytterligare några dagar. Mamman kan stöta bort ungen om vi är där och tar i den.

Vad den ska heta är inte heller klart.

– Det har vi ingen aning om eftersom vi inte vet vad det är för kön. Men det blir på bokstaven e eftersom alla ungar nu döps efter den bokstaven. Det blir säkert någon namntävling men vi har inte bestämt det än.

På Nordens ark har personal nyligen varit inne hos den nya amurleoparden. Det är en hona och hon har visat en del av sin personlighet.

– Hon har redan attityd. När vi stack in huvudet i lyan ville hon fräsa och bitas, säger Tom Svensson, som tagit bilderna på ungen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert: