Löfven lockade rekordpublik
Publicerad 2012-05-01
GÖTEBORG. Stefan Löfven lockade rekordpublik till sin första maj-premiär som S-ledare.
Över 15 000 personer hade sökt sig till Götaplatsen.
Från scenen utmanade han Reinfeldt om makten.
– Regeringen väntar på bättre tider, medan Sverige väntar på en bättre regering, sa han och rev ned applåder.
Jobben, jobben, jobben. När Stefan Löfven gjorde premiär som första maj-talare på Götaplatsen var det fler jobb som stod högst upp på önskelistan.
Flera gången påminde han publiken om den roll han tidigare hade, som IF Metalls ordförande.
Bland annat pratade han om den ekonomiska krisen 2008 och 2009 som innebar många långa förhandlingar med turordningslistor för människor som skulle sägas upp.
– På Volvo samlades fackklubben och jag i ett rum för att gå igenom turordningslistan med namnen på alla de människor som skulle sägas upp.
– På väggen fanns namn efter namn efter namn. Och vi visste, att bakom varje namn fanns en människa och en familj.
Stefan Löfvens tal kom dock också att handla om internationella frågor och vikten av att Sverige har en tydlig röst utomlands.
Över 15 000 människor hade sökt sig till Götaplatsen. Innan dess tågade runt 3000 personer med Stefan Löfven och röda fanor genom Göteborg. Hela marschvägen kantades av publik.
Göteborgs starka kvinna, kommunalrådet Anneli Hulthén (S) var överväldigad över det stora folkliga engagemanget.
– Jag kan inte påminna mig om att det har varit så här mycket folk på mycket länge, i alla fall inte sedan Olof Palmes tid, sa hon.
Fint väder i kombination med ett stort intresse kring Stefan Löfvens person och politik, trodde hon var anledningen till den stora uppslutningen.
Fokus på näringslivsfrågor
Före talet höll Löfven en presskonferens om en av partiets nyheter.
Vid en S-valseger 2014 lovar han att tillsätta ett innovationspolitiskt råd, efter en modell som tidigare föreslagits av toppdirektörer som Carl Bennet. Rådet ska enligt Löfven ledas av statsministern och där ska både näringsliv, fack och forskare ingå. Syftet ska vara att gemensamt skapa nya arbetstillfällen. Idéer i forskningen ska tas tillvara och omsättas till verkliga jobb.
– Vi måste höja efterfrågan på arbetskraft, säger Stefan Löfven.
Hur många nya jobb ett innovationspolitiskt råd skulle kunna ge, ville han dock inte spekulera i. De konkreta detaljerna vill han återkomma till senare.
Stefan Löfven slog också fast att Sverige måste återgå till målet om full sysselsättning. Dessutom att han kan tänka sig delmål på vägen dit, enligt den modell som användes av Göran Persson tidigare.
Att den nye S-ledaren satsar på att ta tillbaka jobbfrågan från alliansen är tydligt. Allt i från utbildningskontrakt för unga utan gymnasieexamen, höjd kompetens för lärarna i gymnasieskolan och satsningar på näringsliv och forskning hör till S-recepten för minskad arbetslöshet.
Kritisk till regeringens jobbpolitik
Stefan Löfven är mycket kritisk till den sittande regeringens jobbpolitik. I en debattartikel i Aftonbladet skriver han:
– Arbetslösheten är Sveriges just nu absolut största samhällsproblem. Det är tydligt att den nuvarande regeringen har varit skicklig på att meddela att alla ska söka arbeten, men misslyckats med att skapa fler arbeten att söka.
Men också på presskonferensen utdelade han saftiga kängor mot Fredrik Reinfeldt och hans regering. Han anklagade regeringen för att ha suttit allt för stilla under den ekonomiska krisen 2008 och 2009, vilket enligt honom kostade Sverige 10 000-tals jobb.