Nyheter

Över 130 döda i ryska översvämningar

Av: 

Niklas Eriksson

Sofia Roström Andersson

NYHETER

Skyfall orsakade störtfloder i landets södra delar

134 människor har dött i våldsamma översvämningar i södra Ryssland.

Störtfloden kom mitt i natten.

– Människor sprang ut på gatorna i sina underkläder med barnen invirade i filtar, säger Anna Kovalevskaya.

En av de värsta drabbade städerna i de södra delarna av Ryssland vid Svarta havet är Krimsk. Där berättar de boende att staden dränktes under sju meter vatten.

– I staden säger människorna att de trodde att den stora dammen i bergen ovanför hade öppnats, vattnet kom över staden som en våg, säger Anna Kovalevskaya vars familj bor i staden till AP.

Städer dränktes

Minst 13 000 personer är berörda av de kraftigaste översvämningarna i mannaminne.

– Ingen kan minnas att vi någonsin haft sådana här störtfloder, säger regionens guvernör Alexander Tkachev till BBC.

På många håll dränktes inte bara bilar och vägar utan till och med hus. Myndigheterna i Krasnodar uppger att många invånare tvingades fly sin hem och söka skydd i träd undan det leriga vattnet som strömmade in över regionen.

På Twitter skriver vittnen att det liknade en tsunamivåg, skriver BBC.

1 500 räddningsarbetare

134 människor dog i översvämningarna som kom mitt i natten, vid 02.00 lokal tid, uppger myndigheterna i Krasnodar-området.

I kuststaden Gelendzhik räddades 459 barn på läger undan vattenmassorna som orsakat stor förödelse. Mer än 1 500 räddningsarbetare är inkallad för att stödja regionen som vadar i midjedjupt vatten, skriver AP.

– Polisen ökar sin närvaro för att förhindra massplundring, sade polistalesmannen Igor Zhelyabin, enligt TT.

Katastroftillstånd har utfärdats i Novorossijsk, där mellan 112 och 115 millimeter nederbörd fallit det senaste dygnet. Flera hus ska vara översvämmade och evakueringscenter har satts upp i området, skriver den ryska nyhetsbyrån Interfax med hänvisning till tjänstemän.

Hamn hotas av jordskred

– Alla resurser måste nu användas till att rensa gatorna från lera och stenar som kommit från bergen och förorterna och som blockerar dräneringssystemet. Det arbetet kommer att ta hela kvällen, sade tjänstemannen.

Nu har också råoljetransporterna från den ryska hamnstaden Novorossijsk vid Svarta havet stoppats på grund av översvämningarna och jordskred, säger en talesman för oljeledningsoperatören Transneft till Reuters.

Hamncheferna har nu krismöte, samtidigt som skyfallen fortsätter. Eftersom hamnen ligger i den lägre delen av staden hotas den av jordskred.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu fortsätter sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter