Nyheter

Här är internets äldsta fotografi

Av: 

Björn Barr

NYHETER

Skivomslag från plojband var först ut

Här är nätets första fotografi.

Här är nätets första fotografi.

Forskarna på Cern upptäcker inte bara Gudspartiklar.

De var också först i världen med att ladda upp ett foto på internet.

Nu firar bilden 20 år.

Internet är som bekant i ständig och snabb förändring. Långt innan Facebook och Instagram gjorde foton till allmängods var det oändliga textmassor och pixliga bilder som dominerade nätet. Fotografier var helt enkelt för informationstunga för att kunna visas med det tidiga 1990-talets plingande och blippande 28,8k modem.

En slump

Men för forskarna på Cern verkar ingen utmaning vara för stor. För exakt 20 år sedan lät de en fotograf ta en bild på showgruppen "Les Horribles Cernettes" som bestod av anställda på forskningscentret. Att det blev just deras skivomslag som sen laddades upp på internet var enligt tekniksajten Motherboard mest en slump. Bandets manager arbetade nämligen tillsammans med webbens uppfinnare Tim Berners-Lee.

Naturvetenskapliga låtar

Bandet – vars repertoar uteslutande består av låtar med naturvetenskapliga teman som "Every proton of you" och "Surfing on the web" – spelar fortfarande tillsammans efter tjugo år. Den 21 juli kommer de att göra sin sista spelning som också kommer att streamas på nätet.

En avslutning som går hand i hand med vad deras uppladdade skivomslag gjorde med internet: Nu för tiden handlar det mest om underhållning.

ANNONS EXTERN LÄNK

REA hos Åhléns – upp till 50 % rabatt på massor av varor!

Åhlens

Publisert: