Sportbil kraschade rakt in i folksamling

Olyckan fångades på film

BORGHOLM/STOCKHOLM Här visar en unik film det dramatiska händelseförloppet.

En italiensk sportbil rusade rakt in i en folkmassa i Borgholm.

Flera personer skadades allvarligt.

Bilen kom farande i hög hastighet - på motorhuven låg den skadade 77-åringen. I kaoset klämdes en annan man fast mellan bilen och en glasskiosk som stoppade sportbilens livsfarliga färd. Ytterligare två personer som arbetade i glasskiosken skadades lindrigt, uppger polisen.

Många blev vittnen

Sportbilen var en del av Svenska De Tomaso-klubbens sommarträff på Öland. I eftermiddags skulle medlemmarna köra i kortege längs gågatan i Borgholm. Hundratals människor hade samlats på torget där bilarna ställdes upp.

– Det gick mycket sakta men plötsligt hände något med den tredje bilen bakifrån, berättar arrangören Ulf Olsson.

På en unik film som Aftonbladet tagit del av hörs ett kraftigt vrål från bilen innan den med full acceleration rusar i väg från kortegen.

– Föraren mejade ner flera personer, en av dem var en gammal man med rullator. Den andre mannen klämdes fast under glasskiosken, säger vittnet Kristoffer Sand.

Kaos på platsen

Enligt ett annat vittne började sportbilarna rusa sina motorer när något gick fel.

– Jag hörde hur en av bilarna började rusa motorn mer än de andra. Plötsligt tog den fart och körde rakt igenom ett grönsaksstånd, säger vittnet Christian.

Räddningstjänsten var snabbt på plats. Men ingen polispatrull fanns i närheten och det tog en halvtimme innan polis från Kalmar kom till platsen.

– Det är fullständigt kaotiskt här. Det tog en halvtimme innan räddningstjänsten fick bort de skadade som låg fastklämda, säger Aftonbladets Pelle Tagesson som är på plats i Borgholm.

Sent i går kväll var det fortfarande oklart vad som ligger bakom olyckan. Men de flesta som Aftonbladet har talat med uppger att bilens gaspedal på något sätt hakat upp sig.

– Det är något som har hänt med gasen på den här bilen. Om det beror på ett tekniskt fel eller inte kan jag inte svara på, säger räddningsledaren Anders Sporrong.

Gasen hakade upp sig

Hans teori stämmer överens med vittnesuppgifter.

– Vad jag förstår så hakade gasen upp sig. Alla trodde att han spexade men det spårade ju ur totalt när han körde in i folkmassan, säger vittnet Kristoffer Sand.

Enligt polisen satt två personer i olycksbilen. Föraren och passageraren vårdades under eftermiddagen på vårdcentralen. Polisen har i dag förhört dem.

– De är lindrigt skadade men chockade. Vi har öppnat en förundersökning om vållande till kroppsskada, säger polisens vakthavande befäl Eva Jirhall.

Publisert: