Kaptenens försvar: "Jag snubblade ner i en livbåt"

Katastroffartyget Costa Concordias kapten Francesco Schettino, 52, har satts i husarrest.

Nu kommer en ny förklaring på varför han "råkade" överge fartyget:

– Jag snubblade och föll ned i en livbåt.

Myndigheter uppger på onsdagsmorgonen att kaptenen överförts från fängelset till husarrest i sitt hem i Meta di Sorrento, rapporterar italienska medier.

Nu kommer uppgifter om Schettinos förklaringar om hur han hanterat katastrofsituationen i fredags kväll.

"Snubblade och föll"

Han erkänner att han styrt skeppet på grund. Men anledningen till varför han inte kunnat leda arbetet med evakueringen var enligt honom själv inte att han inte ville, skriver tidningen la Repubblica, som citerar kaptenen då han talade inför domare för att förklara hur vittnen kan ha sett honom i en livbåt.

– Passagerare vällde ut på däck och tvingade till sig livbåtar. Jag hade inte ens någon flytväst eftersom jag hade givit den till en passagerare. Jag försökte få folk att gå i livbåtarna på ett kontrollerat sätt. Plötsligt, eftersom skeppet lutade i en vinkel på 60-70 grader, snubblade jag och hamnade i en av båtarna. Det var så jag hamnade i en livbåt, ska Schettino ha sagt.

Han erkänner att han är ansvarig för att ha styrt fartyget på grund, men nekar till att ha övergett skeppet. Tvärtom uppger han att han genom sin hantering räddat livet på hundratals, kanske tusentals passagerare.

Kom hem i natt

Kaptenen anlände till hemmet med poliseskort klockan 2 natten till i dag.

Chefsåklagaren vid Grosseto, Francis Verus, förvånas över beslutet.

– Jag förstår inte beslutet. Jag ser fram emot att läsa motiveringen, säger han till italienska tidningen Corriere della Sera, som utnämnt Francesco Schettino till "Italiens mest hatade man".

Schettino åtalas för flera fall av dråp och för att ha övergett skeppet. En inspelning av ett telefonsamtal som registrerats i en av fartygets svarta lådor, visar att Schettino vägrade lyda en order att återvända till fartyget, efter att han lämnat det då det grundstött och hamnat på slagsida.

Schettinos advokat bekräftar att kaptenen fått genomgå drogtester sent i fredags – och att man inväntar resultaten. Själv är Schettino inte orolig:

– Jag håller inte på med droger och jag hade inte druckit, ska han ha sagt enligt La Repubblica.

Fartyget har glidit

Hittills har elva kroppar hittats. Fem av dem är fortfarande inte identifierade.

Sökandet efter de 20 personer som fortfarande saknas har avbrutits under onsdagsmorgonen, eftersom Costa Concordia flyttat sig några centimeter.

– Mätinstrument indikerade att fartyget har rört sig. Vi håller just nu på att utvärdera om det har hittat en ny stabil plats, vilket kan tillåta oss fortsätta. För närvarande kan vi inte ens komma i närheten av det, säger Luca Cari, talesperson för kustbevakningens räddningsinsats, till nyhetsbyrån AFP.

Publisert: