Publicerad:

Rädda Barnen utvisat från Sudan

Publicerad:

Ett antal utländska hjälporganisationer, bland dem svenska Rädda Barnen, ska ha utvisats från östra Sudan. Åtgärden är det senaste exemplet på att regimen lägger hinder i vägen för biståndsarbetare i landet.

På fredagen uppgav en källa vid den sudanesiska regeringskommissionen HAC för AFP att fyra organisationer förbjudits att arbeta i östra Sudan.

Förutom Rädda Barnen ska det handla om irländska Goal samt ytterligare en irländsk och en japansk organisation. Anledningen är enligt källan att organisationerna "misslyckats med sina planerade projekt".

Per-Erik Åström, vid Rädda Barnens presstjänst, kunde på fredagen inte bekräfta uppgifterna. Organisationen har ett 15-tal lokalanställda i området. De arbetar med humanitärt bistånd i läger som bland annat befolkas av flyktingar från grannlandet Eritrea.

Åtgärden är den senaste i en rad restriktioner mot biståndsorganisationer i Sudan. Förra veckan rapporterade den spanska grenen av Läkare utan gränser att regimen i Khartum stoppar leveranser med mediciner till befolkningen i Darfur.

FN:s säkerhetsråd varnade i torsdags för att hjälp inte kommer fram till invånarna i de södra delstaterna Södra Kordofan och Blå Nilen där strider pågår mellan sudanesiska armén och rebeller.

TT

Publicerad:
Publicerad: