Syrien: Över 100 dödade i massaker

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Bild från en amatörvideo där man bär bort ett skadat barn och till höger: demonstrationer mot Syriens president Bashar Al-Assad.
Foto: AP och Reuters
Bild från en amatörvideo där man bär bort ett skadat barn och till höger: demonstrationer mot Syriens president Bashar Al-Assad.

NYHETER

Syriska nationalrådet, oppositionens största gruppering, anklagar regimen för ännu en massaker och kräver att FN:s säkerhetsråd samlar sig till krismöte för att utreda händelsen.

– Över 110 människor dödades, varav hälften barn, av den syriska regimens styrkor i byn Houla, sade den ansvarige för rådets utrikespolitiska ärenden, Bassma Kodmani, på lördagen.

Dödstalet är dubbelt så stort som det oppositionsgruppen Syriska människorättsobservatoriet, med bas i London, har uppgett. Enligt den gruppen dog dryg 50 civila, varav 13 barn, när militären granatbesköt dem.

Ryska vapen till Syrien

Samtidigt väntas en vapenlast på ett ryskt fartyg anlända till Syrien under helgen, rapporterar tv-stationen al-arabiya. Västmaktskällor i FN beskrev uppgiften som trovärdig.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uppmanade på fredagen andra länder att inte förse någon part i Syrien med vapen, militär hjälp och utbildning. Men Syrien är en av Rysslands största vapenkunder och när förslag om vapenembargo lagts fram i FN:s säkerhetsråd har Ryssland stoppat detta med sitt veto.

Publicerad: