Politikern sexåtalas

Foto: PONTUS ORRE
Politikern togs på bar gärning 9 januari i år sedan kvinnans familj anat oråd och följt efter färdtjänstbilen.

avTord Westlund

NYHETER

GÄVLE. Politikern hade samlag med den funktionshindrade kvinnan i sin färdtjänstbil vid upprepade tillfällen.

Han togs på bar gärning 9 januari i år sedan kvinnans familj anat oråd och följt efter färdtjänstbilen.

När den körde in på en skogsväg larmade de polis som kunde gripa mannen.

I går åtalades politikern – som är i 50-års åldern – vid Hudiksvalls tingsrätt misstänkt för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Den 30-åriga kvinnan har färdtjänst på grund av sitt funktionshinder. Hennes anhöriga anade efter en tid att det var något skumt med chauffören som dagligen körde henne i sin taxibil mellan hemmet och den plats där hon vistades på dagarna.

Mamman till kvinnan tog kontakt med landstinget i Gävleborg redan i december förra året om misstankarna. Men detta mynnade inte ut i någon utredning hos landstinget.

Svängde in på skogsväg

9 januari i år valde de att följa efter färdtjänstbilen sedan dottern hämtats. Den svängde in på en skogsväg och chauffören inledde en sexuell handling med kvinnan.

Anhöriga slog larm till polisen och färdtjänstchauffören – politikern – greps av polisen. Han nekar till brott och menar att kvinnan samtyckt.

Åklagaren Peter Helsing ville ha honom häktad för våldtäkt men rätten stannade vid den alternativa rubriceringen: sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Något som nu även blev åtalsrubricering.

Hade samlag flera gånger

Enligt åtalet har politikern haft samlag med kvinnan vid ett flertal tillfällen under förra året.

– Sexualbrott mot en person med funktionshinder och som dessutom är i beroendeställning till den misstänkte är ett mycket allvarligt brott. Än värre när det skett vid flera tillfällen, sa åklagaren Peter Helsing till Aftonbladet i samband med häktningen.