Han blev tvingad

avAnette Holmqvist, Elisabeth Marmorstein

Publicerad:
Uppdaterad:

Nye S-ledaren Stefan Löfven övertalades att ta över – under torskmiddagen med VU

Foto: JERKER IVARSSON
”OKEJ, JAG GÖR DET” Påtryckningarna från verkställande utskottet och partivännerna ökade dag för dag för Stefan Löfven. Flera partiveteraner ska ha tillfrågats men sagt nej. ”För att i det läget orka stå emot måste man ha mycket goda skäl att säga nej”, säger en tung S-källa. På onsdagskvällen kapitulerade Löfven.

Han stretade emot in i det sista.

Först när de stridande falangerna förenades i en övertalningskampanj rämnade Stefan Löfvens motstånd.

Efter torskmiddagen i onsdags kväll var allting klart.

Aftonbladet kan i dag avslöja spelet bakom valet av ny partiledare för Socialdemokraterna.

Det är onsdag kväll på konferensanläggningen Vår gård i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Ledamöterna i Socialdemokraternas verkställande utskott är inne på den fjärde dagen av intensiva förhandlingar. De bryter inte ens för middag utan äter torsk med risotto runt konferensbordet.

Ett par timmar tidigare har partisekreteraren Carin Jämtin på en presskonferens meddelat att Socialdemokraterna ska ha en ny partiledare inom 48 timmar. Därmed satte hon press, både på det stridande partiet och på den hon och flera andra i VU ville se som partiledare – Stefan Löfven.

”Var inte kandiat”

Så sent som i måndags uppgav han för journalisterna utanför partihögkvarteret att han inte var kandidat. Han har trivts som ordförande för IF Metall och aldrig strävat efter att leda Sveriges största parti.

– Jag tror aldrig att han någonsin sett sig som partiledare, säger vännen Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för ABF.

I början av veckan hoppades VU fortfarande på Carin Jämtin, men beskedet var glasklart – hon ville inte riskera sitt familjeliv.

Alla fortsatta övertalningsförsök var lönlösa.

Då ökade trycket på Stefan Löfven. Ledamöterna visste att han tillhör den skola som anser att man ställer upp när partiet kallar. Det ingår i uppdraget när partiet befinner sig i en sådan extrem situation.

De var bollplank

Men ändå – att bli Socialdemokraternas partiledare är ett av de mest utsatta jobben i Sverige. Löfven tvekade.

I det läget tog Carin Jämtin gamla partiveteraner till hjälp. Enligt Aftonbladets källor har både Göran Persson och Pär Nuder fungerat som hennes bollplank.

– Pär Nuder har uppmuntrat honom att ställa upp. Han har pratat med Carin också, de känner ju varandra väl, säger en källa.

Förenades i kampen

Påtryckningarna från VU och från partikamraterna ökade för varje dag.

– För att i det läget orka stå emot måste man ha mycket goda skäl att säga nej, säger en tung S-källa.

Det som till slut blev helt avgörande var att Heléne Fritzon och Sven-Erik Österberg grävde ner stridsyxan och gjorde gemensam sak för att övertyga Löfven. De stod på helt motsatta sidor i striden om Håkan Juholt, men kunde förenas i kampen för att övertala sin nye ledare.

Efter middagen i onsdags kväll tog VU en paus. Fritzon och Österberg tog med sig Löfven i ett angränsande rum. Samtalet pågick länge. Till slut gav Löfven upp och slog fast:

– Okej, jag gör det.

Strax därpå ringde han sin mamma och berättade den stora nyheten. Han bad henne att inte avslöja något förrän i dag.

Först att få frågan

Trots alla spekulationer om andra kandidater är Stefan Löfven den förste som fått en skarp fråga om att bli partiledare. Det är en gyllene regel inom S att inte ställa den riktiga frågan förrän det är helt säkert att personen har stöd nog för att bli vald.

Däremot har Carin Jämtin, enligt Aftonbladets källor, frågat fyra partiveteraner om de stod till förfogande: Margot Wallström, Pär Nuder, Ulrica Messing och Anders Sundström.

Alla var mycket tydliga med att de inte ville överge sina nuvarande karriärer.

Det var ett genialiskt drag av Jämtin.

Inget rött skynke

Därmed kunde hon säga till de trilskande distrikten att hon försökt med drömkandidaterna men fått nej. Då var de tvungna att kompromissa och enas kring någon i VU.

Samtidigt har VU slagits för att finna en person som kan bli återvald på kongressen nästa år, och förhoppningsvis sitta kvar över de två närmaste valen, 2014 och 2018.

När VU strax före midnatt lämnade de röda tegelbyggnaderna på konferensanläggningen i Saltsjöbaden hade de utsett Socialdemokraternas tionde partiledare.

Stefan Löfven var den ende kandidat som inte var ett rött skynke för någon.

Publicerad: