Ska svetsa samman S

22 år gammal klev svetsaren in genom dörrarna på Hägglund & Söner.

Två år senare tog Stefan Löfven klivet från golvet upp på företagets fackliga scen.

Nu ska han svetsa samman ett splittrat S.

– En rak och ärlig kille. Om någon är tuff nog att klara av det här så är det han, säger forne arbetskamraten Seth Olsson, 57.

Fackförkämpe Stefan Löfven, ordförande för IF Metall, blir Socialdemokraternas nye partiledare.
Fackförkämpe Stefan Löfven, ordförande för IF Metall, blir Socialdemokraternas nye partiledare.

När Språkrådet publicerade sin lista över nya ord för 2011 fick Socialdemokraternas avhoppade partiledare ge namn åt ordet juholtare.

Enligt Språkrådets definition ett ”förhastat uttalande som man snart tvingas backa på”.

– Det kommer aldrig att hända med Stefan Löfven, säger kamraten och forne kollegan Seth Olsson.

– Jag har känt honom i snart 30 år och han säger ingenting som han inte har belägg för.

”Går inte att hålla hemligt”

Ångermanlandssonen Stefan Löfven pekas av flera källor ut som ny partiledare för socialdemokraterna. En uppgift som hans mamma, Iris, bekräftade i morse för Allehanda.se och senare även för Aftonbladet.

– Han ringde i går och berättade det, men sa samtidigt att det skulle vara hemligt till och med på fredag… fast det går ju inte att hålla något sådant hemligt, säger Iris Melander, 83, och skrattar.

Hennes son är född i Stockholm, men han fosterhemsplacerades tidigt hos henne och maken Ture, och växte upp med dem i det politiska ”röda Ådalen”.

– Han har alltid varit politiskt intresserad, säger hans stolta mamma.

”Flugskit över e”

I en intervju med Svenska Dagbladet berättar Stefan Löfven om kärleken till fosterföräldrarna, som han betraktar som sin mamma och pappa. Iris fläskpannkaka med kall mjölk är fortfarande den godaste maten han vet, och det var först när han var i 20-årsåldern som han träffade sin biologiska mamma för första gången.

Han fick då bland annat reda på att familjen stavade efternamnet ”Löfven”, och inte ”med en flugskit över e som jag brukade stava det”.

Löfven vände sig då till Skattemyndigheten för att ta bort accenten. Förgäves.

Flugskiten finns fortfarande kvar, men han säger till Svenska Dagbladet att han ”lärt sig att leva med det”.

Gjorde gröna vagnar

I samma veva, när Stefan Löfven var 22 år gammal, klev han in genom dörrarna till Hägglund & Söner 1979.

– Han var svetsare. Om jag inte minns fel så tillverkade han de gröna tunnelbanevagnarna. De används fortfarande i Stockholm, säger Seth Olsson.

Två år senare, blott 24 år gammal, började Stefan Löfven att engagera sig fackligt. Han utmärkte sig snabbt genom att säga vad han tyckte.

– Han är tuff och han har alltid brunnit för rättvisefrågor, säger Seth Olsson.

Hittade kärleken

Åren gick.

Stefan Löfven började befinna sig allt mindre på golvet och allt mer i möten. 1995 började han som centralt anställd ombudsman i dåvarande IF Metall och har bland annat arbetat med avtals- och internationella frågor. 2001 valdes han till biträdande förbundsordförande.

Men den numera 54-årige Stefan Löfven hittade inte bara sitt kall – utan även kärleken – på Hägglund & Söner. Han gifte sig med hustrun Ulla, 60, i november 2003 och två år senare, hösten 2005, valdes han till förbundsordförande.

I det jobbet har han fortsatt att göra sig känd för att komma med ”raka rör”. I en intervju med Dagens Arbete 2008 kallade han regeringen ”flata” och sa att deras attityd under krisen gjorde honom ”både arg och oroad”.

”Kommer att rösta på honom”

Redan för ett år sedan ville många inom partiet att Stefan Löfven skulle ta över efter Mona Sahlin, men han sa sig då inte vara intresserad, och så sent som i måndags meddelade han återigen samma sak.

Men nu verkar han alltså ha ändrat sig, vilket gläder både hans mor och de gamla arbetskamraterna.

– Han är skitbra. Jag kommer att rösta på honom, säger Seth Olsson.

– Jag hoppas att det går bra för honom, att han klarar det, säger Iris Melander.

Publisert: