Kina och Ryssland inleder gemensam marinövning

Kina och Ryssland inledde på söndagen sin första gemensamma marinövning hittills, enligt statliga kinesiska medier. Den sex dagar långa övningen i Gula havet sker i ett läge där Kina skärpt tonen mot flera grannländer i tvister om gränsdragningar till havs.

Kinas militär anklagade i lördags USA för att den amerikansk-filippinska flottövning som inleds i Sydkinesiska sjön på måndagen riskerar att leda till väpnad konflikt.

Kina tvistar med Japan, Filippinerna, Vietnam, Brunei, Malaysia och Taiwan om gränsdragningar till havs. Det finns en oro bland grannländerna för växande kinesisk beslutsamhet i anspråken på öar, rev och grund. Dispyterna handlar ofta om lukrativa fiskevatten eller möjliga naturtillgångar.

Rikt på olja och gas

USA och Filippinerna inledde den 16 april två veckor av årliga flottövningar runt Filippinerna. En av dem inleds på måndagen i Sydkinesiska sjön, i ett område som kan vara rikt på olja och gas.

Kina och Filippinerna gör båda anspråk på ett område utanför ön Luzon. I Kina kallas grunden för Huangyan medan de i Filippinerna benämns Panatag.

USA anklagas

I en ledare i den kinesiska arméns tidning anklagas USA för att genom sitt deltagande i militärövningarna öka risken för öppen konflikt.

"Genom denna sortens inblandning och intervention kommer USA att röra upp situationen i Sydkinesiska sjön i riktning mot ökande kaos, och detta kommer oundvikligen att få en enorm påverkan på fred och stabilitet i regionen", hette det i ledaren.

Tidigare har en del hökaktiga uttalanden från militären tonats ner av regeringen i Peking, vilket kan komma att ske även denna gång.

Filippinerna: ”Ta ställning”

Filippinernas utrikesminister uppmanade på söndagen andra nationer att ta ställning mot Kinas förnyade aggression, skriver AFP.

Albert del Rosario varnade i ett uttalande att andra nationer skulle kunna påverkas av Kinas krav på det mineralrika området om de inte höjer sina röster, som Filippinerna gör.

"Alla, inte bara Filippinerna, kommer i slutändan att påverkas negativt om vi inte tar ställning mot detta", uppgav han i ett sms till reportrar.

Han tillade att Kinas försök att göra anspråk på hela Sydkinesiska sjön på historiska grunder – även vatten mycket nära andra nationers kustlinjer – är "uppenbart grundlösa". De omstridda grunden ligger 23 mil från filippinska Luzon och 120 mil från kinesiska Hainanprovinsen.

Vägrar dra sig tillbaka

De redan påfrestande relationerna har försämrats ytterligare sedan den 8 april, då Filippinerna stötte på kinesiska fiskebåtar vid grunden. Sedan dess har den filippinska kustbevakningen och två kinesiska fiskebåtar befunnit sig i ett dödläge eftersom båda nationer vägrar dra sig tillbaka innan den andra gör det.

TT