Nyheter

Skol-vd varnar lärare för Vänsterpartiet

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

Kallar krav på vinststopp "populistiskt"

När JB gick i miljardkonkurs korkade vd Anders Hultin, 45, upp en flaska finvin och lade upp på Facebook.

Nu är han vd för skolkoncernen Fria läroverken – och har skickat ut personalbrev där han varnar för Vänsterpartiet vars krav på vinststopp i välfärden är "populistisk retorik".

– Inte något en vd borde syssla med, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

I början av 1990-talet var Anders Hultin politiskt sakkunnig i Utbildningsdepartementet med särskilt fokus på friskolereformerna. Hösten 2012 blev han vd för riskkapitalbolagägda John Bauerkoncernen, senare JB.

När JB Education i juni i fjol var dagar från konkurs med över en miljard kronor i skulder korkade vd:n Anders Hultin, 45, upp ett 780-kronorsvin och skrev på Facebook: ”Because I am worth it”.

I dag driver vd:n Anders Hultin fyra av skolorna i egen regi.

Tidningen Flamman avslöjar att Hultin för en dryg vecka sedan skickat ut personalbrev som sammanfattning av läsåret där han berättar om kommande personalneddragningar på grund av för höga personalkostnader.

Lärare: "Inlindad uppmaning"

Han beskriver också i brevet att han oroas över valrörelsen som saknar ”saklighet” och ”nyanser” i skolfrågorna. Han kritiserar de ”politiska försöken att styra skolorna och därmed flytta beslut från skolorna till myndigheter och riksdag”.

Vänsterpartiet är ett ”enfrågeparti”, skriver Hultin, och deras krav på vinstförbud kallar han för ”populistisk retorik” som inte kommer att bli verklighet ”ens vid ett regeringsskifte”.

En anonym lärare i Fria läroverken säger till Dagens Arena:

– Vi är några stycken som har reagerat på detta eftersom det inte känns ok att dra in partipolitik i ett brev till de anställda, detta upplevs som en inlindad uppmaning att inte rösta på Vänsterpartiet.

Lärarförbundet kritiskt

Anders Hultin har inte kunnat nås för en kommentar.

Vice vd Per Ledin säger till Aftonbladet:

– Det är hans åsikt som uttrycks där. Tycker han det, så tycker han det. Vad jag tycker är ointressant, det är inte jag som äger firman.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén upprörs av initiativet.

– Vi har fria val och fri rösträtt i Sverige. Att påverka sin personals självbestämmande är inte något en vd borde syssla med. Företagare bör i tider av valrörelser hålla sig för goda för det, säger hon till Aftonbladet.

Dinamarca: "Oroande trend"

Vänsterpartiets skolpolitiska talesperson Rossana Dinamarca ser utvecklingen som ett problem:

– Det fria valet verkar vara lite obekant för Anders Hultin. Att arbetsgivare försöker påverka hur de anställda ska rösta verkar tyvärr vara en ny trend. Jag tycker det är problematiskt. Men det här är också ett tecken på att de känner sig hotade. Jag tror att många av hans anställda känner sig drabbade av den politik som han vill ska fortsätta råda, det är sådana signaler vi hela tiden får.

Aftonbladet har tidigare skrivit om hur forskare ser på svenska skolsystemet som extremt, sett till hur riskkapitalbolag kan plocka ut vinster ur skattefinansierade skolor.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert: