Uppgifter: Kuba skickade soldater till Venezuela

Venezuela skakas av kravaller efter dödsskjutningarna av två ungdomar i veckan.

Nu sprids rykten att Kuba skickat soldater och vapen till landet.

De våldsamma protesterna mot den sittande presidenten - Hugo Chavez handplockade efterträdare Nicolas Maduro - fortsätter rasa i Venezuela. Enligt AP bekämpade säkerhetsstyrkor kring 500 studenter med tårgas och gummikulor vilket ledde till att 23 personer skadades under söndagen.

”Du är en ynkrygg”

Protesterna har rasat sedan i onsdags då två studenter sköts ihjäl när demonstranter drabbade samman med polis och säkerhetsstyrkor.

– Det blir ingen statskupp. Det kan ni vara säkra på och tala om för hela världen, sa president Maduro i ett tv-sänt tal.

Samtidigt har oppositionsledaren Leopoldo Lopez gått under jorden. Enligt AP anklagar regeringen honom för att leda en USA-finansierad fascistsammansvärjning vars syfte är att störta presidenten. Lopez hem uppges ha genomsökts av regeringsstyrkor under söndagen men från sitt gömställe twittrade han:

– Maduro, du är en ynkrygg. Du kommer inte att kunna tvinga mig eller min familj till att böja oss.

Uppgifter om militärt bistånd

I takt med att demonstrationerna blir allt våldsammare florerar en mängd rykten på sociala medier och inom oppositionella medier i landet - om att Kuba bistått regeringen med militära styrkor.

Enligt ett antal bilder som sprids på Twitter landade i helgen två kubanska fraktplan lastade med soldater och "3 meter långa trälådor" på den internationella flygplatsen i Caracas. Uppgifterna är inte bekräftade och stöds inte av några officiella källor.

Klart är dock att Kuba visat ett stigande intresse för konflikten i Venezuela.

Enligt den statliga kubanska nyhetsbyrån Prensa Latina fördömer Kuba vad man beskriver som kuppförsök "organiserade av fascistgrupper".

Utvisar diplomater

President Nicolás Maduro utvisar tre icke namngivna ambassadtjänstemän, och anklagar dem för att ha haft möten med studenter som organiserar protester mot regeringen, uppger AFP, enligt TT.

– Åk hem och konspirera i Washington, dundrade Maduro i ett tv-tal.

Statsvetaren och Latinamerikaexperten Rickard Lalander vid Stockholms universitet är skeptisk till uppgifterna om Kubas eventuella inblandning. Han säger att regeringen inte har något politiskt intresse av upptrappat våld och att det handlar om ett rykte.

– Rykten av denna sort cirkulerar ofta och bör tas med stor skepsis, säger Rickard Lalander.

Publisert: