Spänd stämning inför kvällen i Donetsk

DONETSK/STOCKHOLM. Hela världens blickar riktas mot Donetsk, Ukraina.

Här ockuperar hundratals beväpnade paramilitärer regeringsbyggnaden sedan veckor tillbaka.

– De flesta här tror att om något kommer att hända - kommer det att ske i kväll, säger Erik Wiman, Aftonbladets reporter på plats i staden.

I två veckors tid har regeringens administrationsbyggnad i Donetsk varit belägrad av proryska styrkor.

Aftonbladet tog sig under måndagseftermiddagen innanför den 2-3 meter höga barrikader av bildäck, gatsten och taggtrådsrullar som byggts upp kring byggnaden.

– Här innanför finns 300-400 människor. Bland dem finns också vanligt folk, många av dem arbetslösa, som kommer hit varje dag för att mer se vad som kommer att hända än för att demonstrera, säger Erik Wiman på telefon från Donetsk.

Beväpnade vakter

En av dem är taxichauffören Nikolaj Martyuov som inte jobbat på flera veckor. I stället har han uppehållit sig utanför parlamentsbyggnaden.

– Jag är utbildad sjukvårdare och vill kunna hjälpa till om det blir våldsamheter, säger han till Aftonbladet.

Ett 50-tal maskerade vakter i skyddsutrustning, beväpnade med påkar och knivar, patrullerar på området innanför barrikaden.

– Vi har fått uppgifter som att de tyngre beväpnade paramilitärerna är inne i parlamentsbyggnaden, säger Erik Wiman.

"Spänning i luften"

Han beskriver stämningen som mestadels lugn. Samtidigt finns det en stor medvetenhet om den deadline som gick ut i morse. Om inte de pro-ryska ockupationerna runt om i östra Ukraina avbryts har den ukrainska regeringen lovat att ta till våld.

– Det finns en spänning i luften. De flesta här tror att om något kommer att hända - kommer det att ske i kväll, säger Erik Wiman.

I anslutning till barrikaden finns samlingar av färdiggjorda molotov-cocktails, färdigt uppbruten gatsten i stora högar och utplacerade påkar.

– Här finns inga tecken på att folk skulle ge upp det här området. Snarare tvärtom, säger Erik Wiman.

Publisert: