Så mycket privata bidrag får partierna

Socialdemokraterna är det parti som sedan 2010 fått mest bidrag från privatpersoner: 14,5 miljoner kronor.

Minst har Centerpartiet fått: 10 000 kronor.

I dag är Sverigedemokraterna det enda parti som inte vill visa öppet vilka som donerar till partiet.

Från den 1 april kan partierna enligt lag inte ta emot anonyma bidrag, utan att riskera att förlora sitt statliga stöd..

Socialdemokraterna är det parti som fått mest bidrag, 14,5 miljoner kronor, från privatpersoner sedan 2010.

Rikaste partiet vill ej ha

Det är också partiet som får mest statsbidrag, 47 miljoner kronor, och får även in stora summor på lotterier och fackliga anslag. S har varit motståndare till lagstiftning om insyn i partibidragen, men svängt under senaste

Centerpartiet, bland Europas rikaste partier, vill inte ta emot människors "surt förvärvade pengar", uppger ekonomichefen Håkan Granlund till Svenska Dagbladet. C ägnar sig inte aktivt åt insamlingar och fick bara in 10 000 kronor mellan 2010-2013.

I går rapporterades en läkare i Göteborg ha donerat 425 000 kronor till Vänsterpartiet, som även i fjol fick i två stora bidrag från privatpersoner.

5 miljoner i testamente

Folkpartiet är det parti som främst drivit frågan om att privata bidrag till politiska partier ska bli offentliga. Moderaterna har länge varit emot, men nu ändrat sig.

Aftonbladet avslöjade i höstas att en 87-årig ensamstående kvinna testamenterade 5 miljoner kronor till Sverigedemokraterna, som i dag är det enda parti som inte vill att lagen ska tvinga partierna visa öppet vilka som donerat pengar.

Det finns dock en lucka i den nya lagen om offentliga partibidrag, som Ekot rapporterat om. Lagen gäller nämligen bara partiernas riksorganisationer, medan lokalorganisationerna kan fortsätta få in hemliga pengar. Justitieminister Beatrice Ask tillsätter nu en utredning om detta.

Publisert: