”Att få skriva för 3,3 miljoner är fantastiskt”

”Jämställdhetsgurun” Lina Thomsgård blir ny kolumnist i Aftonbladet

”Det är något vajsing med mig som fortfarande tror jag är två år och kan ändra allt”, säger Aftonbladets nya kolumnist Lina Thomsgård.
”Det är något vajsing med mig som fortfarande tror jag är två år och kan ändra allt”, säger Aftonbladets nya kolumnist Lina Thomsgård.

En arg optimistisk kvinna med hög energi är Aftonbladets nya kolumnist.

Räkna med att bli utmanad i frågor som rör makt och kön.

– Det är så sabla kul att jiddra med normer. Vad är egentligen normalt, och kan det vara annorlunda? säger hon.

Hon heter Lina Thomsgård, så långt enkelt. Svårare är att ringa in det yrkesmässiga, efter 17 år som studerande, PR-kvinna, dj och skribent.

– Någon påstod att jag är ”jämställdhetsguru”. Men flottast är att få kallas opinionsbildare, säger hon.

Hon började som pr-kvinna i en vag känsla att det kunde passa henne (”jag är ju så entusiastisk”). Blev allt oftare arg på underhållningsindustrins obekymrade reproducering av stereo­typa ideal.

Ett gåshudsögonblick

En kväll 2010 hände något, sedan hon ytterligare en gång ruttnat på ursäkten ”det finns inga kvinnor”.

– Jag hade lovat en nattklubb hundra namn på dj:s som inte är killar. Det kunde jag inte fixa själv och bad om hjälp på Facebook. Fem minuter senare hade jag 200 personer med mig. Det var ett gåshudsögonblick. Sedan fortsatte jag i fyra år.

Rättviseförmedlingen är nu en etablerad nätbaserad tjänst där 60 000 personer tipsar om kompetens: Kvinnliga trollkarlar, statsvetare och kompositörer och allsköns experter som inte släppts fram i rampljuset, möjligen för att de har ”fel” färg, kön, bakgrund.

För detta har hon även fått pris från sin egen bransch, Titanägget.

– Det var ett erkännande. För nu går det framåt. Reklambranschen tittade på sin homogenitet och sitt ansvar och bestämde sig för att bli bättre.

”Jag är högljudd”

Lina Thomsgård växte upp i Stockholm, pappa (socialchef) och mamma (psykolog) skildes, hon fick fem syskon, uppfostrade till självständighet.

– Hela livet har jag domderat, säger hon.

– Det är något vajsing med mig som fortfarande tror jag är två år och kan ändra allt. Jag är högljudd, bekräftelsetörstande. Rent outhärdlig, haha.

Ville bli statsminister

Flickan Lina ville bli statsminister och sedan rockstjärna (”tills jag fattade att det var för killar”). Därefter författare, men inga böcker har hittills blivit färdiga.

– Nu pillar jag på en könlitterär självhjälpsbiografisk bok som ska korrigera världshistorien. Väldigt ödmjukt alltihop, haha.

Sociala medier är hennes plattform, 21 600 följer henne på Twitter, själv har hon 2 061 twittrare som bygger hennes världsbild.

– Jag har otroligt bra twittersmak och försöker utsätta mig för oliktänkande, även sådana som åsiktsmässigt är på andra sidan polcirkeln.

Att nu få skriva för 3,3 miljoner Aftonbladetläsare är fantastiskt - och ”jätteläskigt”, säger hon.

– Svenska folket skriker efter mer om jämställdhet och makt. Det behovet ska jag kunna tillfredsställa.

LÄS LINA THOMSGÅRDS FÖRSTA KOLUMN HÄR!

Publisert: