Nyheter

Obama stoppar kontroversiell masslagring

Av: 

John Granlund

NYHETER

Barack Obama stoppar masslagringen av telefondata i sin nuvarande form.

Dessutom lovade han att inte spionera på sina vänner.

– Vi kommer inte att övervaka statschefer och regeringar som hör till våra nära vänner och allierade, säger Barack Obama.

Den kontroversiella masslagringen av metadata från telefoner världen över ska avslutas i sin nuvarande form. I stället ska lagringen hanteras av en ännu ospecificerad tredje part samtidigt som underrättelsetjänsterna inte ska få ta del av informationen utan tillåtelse från en hemlig domstol. Själva signalspaningen i sig ska dock fortsätta.

Det slog Barack Obama fast i ett tal under fredagseftermiddagen.

Spionerar inte på vanligt folk

Samtidigt sa presidenten att delar av integritetslagstiftningen som gäller amerikanska medborgare ska utökas och gälla icke-amerikaner.

– Huvudsaken är att människor över hela världen, oavsett vad de har för nationalitet, ska veta att USA inte spionerar på vanligt folk som inte hotar nationens säkerhet och att vi tar till oss deras oro för sin personliga integritet.

Barack Obama sa att detta gäller också utländska ledare.

– Ledare från länder som är våra allierade och nära vänner förtjänar att få veta att om jag vill veta vad de tycker i en viss fråga så plockar jag upp telefonen och ringer dem snarare än använder mig av övervakning.

Nämnde Snowden

I sitt tal nämnde presidenten den avhoppade NSA-konsulten Edward Snowden vars "sensationella" avslöjanden "vi ännu inte förstår vidden av", enligt Obama.

– Försvaret av vår nation är beroende av lojaliteten hos dem som är betrodda. Om någon som har invändningar mot vår policy kan ta saken i egna händer och offentliggöra hemligstämplad information, så går vi inte säkra, sa han.

Presskonferensen hölls bara timmar efter att det avslöjats att den amerikanska säkerhetstjänsten NSA samlat in närmare 200 miljoner sms varje dag från användare runt om i världen. Uppgifterna härrör från dokument släppta av Edward Snowden.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: