Marte fick sparken efter våldtäkten

Avskedades på grund av ”ofint uppträdande”

Marte Dalelv, 24, anmälde våldtäkten under jobbresan i Dubai.
Arbetsgivaren som har svenska kopplingar bad henne då dra tillbaka anmälan.
Och sedan fick hon sparken på grund av ”oacceptabelt och opassande uppträdande”.

En dryg månad efter att Marte gått till polisen i Dubai och anmält våldtäkt fick hon ett brev från sin arbetsgivare.

Där meddelades det att hennes anställning skulle avslutas med ”omedelbar verkan”.

”Ta tillbaka anmälan”

I breven som VG har tagit del av står det att läsa:

”Anställningen avslutas på grund av oacceptabelt och opassande uppträdande på din sista arbetsresa till Dubai, något som resulterat i ett gripande av polisen i Förenade Arabemiraten.”

Men innan brevet skickades ut bad företaget att hon skulle ta tillbaka sin anmälan.

– De två första dagarna efter anmälan hade jag kontakt med dem. De bad mig att medla med polisen och säga att det var frivilligt sex, så att fallet skulle ogillas, säger Marte Dalelv till VG.

Och företaget informerade aldrig Marte Dalelvs familj om att hon satt hos polisen i Dubai. Utan beskedet fick de först fyra dagar senare:

– Firman hon jobbade för informerade inte oss innan Marte ringde till oss på egen hand. Det finns det ingen förlåtelse för, säger Torgeir Furesund, Martes styvfar till VG. 

”Ska stå upp för anställda”

Marte och en handfull andra norska kvinnor från Idefagsskolan i Tønsberg rekryterades till möbelkedjan The One Total Home Experience under 2011. Kedjan grundades av svenske Thomas Lundgren och firman har ett femtontal butiker Mellanöstern. Enligt uppgifter till VG var Marte Dalelv anställd vid ett franchiseföretag som anlitas av möbelkedjan.

Norske utrikesminister Espen Barth Eide gick igår ut och sa att domen mot Marte strider mot hans egen rättsuppfattning. Och han reagerar också mot den behandling som Marte fått av företaget.

– Så som du framställer detta, så låter det inte bra. Arbetsgivare ska stå upp för sina anställda, säger utrikesministern till VG.

”Svårt att veta vad de menar”

Sjömansprästen Gisle Meling i Dubai, som hjälpt Marte i Dubai, har mejlat The Ones svenske vd för att anmärka på det bristande stödet. Han fick svar där det stod att företaget stöder sina anställda, oavsett etnicitet eller position.

– Jag fick ett svar av hans sekreterare där det stod att de gjort ”massor”. Men vad det menade med det är svårt att veta, säger Gisle Meling.

Aftonbladet har förgäves sökt The Ones svenske vd för en kommentar.

Publisert: