Nyheter

NSA-övervakningens ’fem ögon’ avslöjade

NSA:s datacentral i Utah.
NSA:s datacentral i Utah.

NYHETER

Norge och Danmark har haft en central roll i NSA-övervakningen av data- och teletrafiken, framgår av Edward Snowdens läckta dokument.

De bekräftar att Storbritannien, Kanada, Australiens och Nya Zeeland är de viktigaste parterna i underrättelsesamarbetet och att de tillsammans med USA utgör de så kallade Five Eyes ("Fem ögon"). Samarbetsavtalet ingicks på 1950-talet.

Edward Snowden.

De läckta dokumenten visar att länderna har olika status i samarbetet.

De fem länderna delar på rådata, finansiering, tekniska system och personal medan övriga länder hålls på armlängds avstånd.

Norge, Danmark, Frankrike och Nederländerna tillhör de så kallade "Nio ögon" medan Sverige tillsammans med Tyskland, Frankrike och Spanien återfinns i den utvidgade gruppen "14 ögon". Det finns också en grupp med 41 länder eller "ögon", som inkluderar alla länder som deltagit i koalitionen i Afghanistan.

Vad som skiljer sig när det gäller praxis mellan de olika länderna framgår inte av de läckta dokument, men från norsk sida har man inte delat med sig rådata till USA.

Amerikansk finansiering

Det betyder att information som inhämtas genom kommunikationsspaning (Comint) ofta med hjälp av amerikansk finansiering bearbetas och analyseras av norsk underrättelsetjänst innan man delar informationen med amerikanerna.

Enligt The Guardian använder Tyskland nu avlysningen av förbundskansler Angela Merkel till att pressa USA i ett försök att bli uppgraderad till gruppen "nio ögon" eller allra helst "fem ögon".

Men USA:s viktigaste partner är brittiska GCHQ. Snowdens dokument visar britternas omfattande tappning av datatrafiken mellan Europa och USA.

Storbritannien har en viktig position som knutpunkt för den trafiken, vilket gör det möjligt för NSA att följa omkring 90 procent av datatrafiken över Atlanten.

TT-AFP

ANNONS EXTERN LÄNK

Näst sista dagen! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter