’Sköts när jag flydde’

avNivette Dawod, Josefin Sköld, Magnus Ringman

Niclas Hammarström: Jag hade tur som överlevde

1 av 20

De bunkrade kläder och vatten i hemlighet.

Men svenskarnas flyktförsök från kidnapparna slutade i skottlossning - fotografen Niclas Hammarström sköts i benet.

Sedan misshandlades de svårt med olika tillhyggen som straff.

– Jag hade en enorm tur som klarade mig utan att förblöda, säger Niclas Hammarström.

Trötta ögon ler mot kameran. Fotografen Niclas Hammarström, 44, och reportern Magnus Falkehed, 45, är återförenade på ett hotellrum i Libanons huvudstad Beirut efter 43 respektive 46 dagar i fångenskap. Människorna och platserna svenskarna kom till Syrien för att berätta om ligger bara några timmars bilfärd bort.

Dusch och Pepsi

När Aftonbladet når Niclas Hammarström via telefon är han medtagen men lättad. Han släpptes redan i söndags och har hållits gömd på hotellrummet sedan dess. Först i tisdags fick han kontakta sin familj hemma i Stockholm.

– Det är en enorm lättnad att nu äntligen vara fri. Jag tänkte hela tiden på mina anhöriga hemma i Sverige, säger han.

Vid elvatiden i går förmiddag eskorterade Internationella Röda korset kollegan Magnus Falkehed från gränsstaden Aarsal till Beirut.

Därefter offentliggjordes nyheten om att de kidnappade journalisterna var fria.

– Jag har precis kommit till hotellet och nu ska jag raka mig, ta en dusch och försöka hitta en Pepsi eller något att dricka, säger Magnus Falkehed till DN och tillägger:

– Jag har inte känt mig så lättad och lugn på väldigt länge. Jag mår efter omständigheterna bra och är rörd till tårar över hur många som mobiliserats och ställt upp för min familj.

”Hade automatvapen”

Journalisterna reste in i Syrien den 17 november förra året. Under en vecka arbetade de med ett reportage för att beskriva läkarnas situation under inbördeskriget och hälsoläget vid gränsen.

– Vi hann se väldigt mycket av den millitära och civila situationen och bevittnade fruktansvärda förhållanden. Situationen är katastrofal, civilbefolkningen är bokstavligt talat måltavlor i kriget, säger Magnus Falkehed till DN.

Men den 23 november, när teamet var på väg ut ur landet, stoppades de plötsligt vid en vägspärr.

– Vi var tvungna att stanna, de hade automatvapen, har journalisternas tolk Afrah berättat för Aftonbladet tidigare.

Behandlades av läkare

Den syriska kriminella gruppen förde med sig svenskarna och all utrustning men lät Afrah och chauffören resa vidare. Enligt uppgift fördes Falkehed och Hammarström till ett område kring staden Rankous.

Bara några dagar efter tillfångatagandet gjorde journalisterna ett dramatiskt flyktförsök. De lyckades i hemlighet bunkra vatten och fick tag i kläder - men kidnapparna upptäckte deras planer.

Under flykten sköts Niclas Hammarström i vänster ben, men Magnus Falkehed klarade sig oskadd.

– Sedan misshandlade de oss ordentligt med olika tillhyggen, säger Hammarström.

En läkare kallades till gömstället, Niclas och Magnus försågs med ögonbindel och munkavel.

– Jag kände ett par stick i benet. Det var allt. Jag vet inte vad läkaren gjorde, säger Niclas Hammarström.

Skadan har nu undersökts av läkare i Libanon. De konstaterade att Niclas Hammarström hade tur. Skotten träffade inte vitala delar i benet. Niclas Hammarström berättar att han har gått ner kraftigt i vikt under fångenskapen, men att han förutom skottskadan mår fysiskt bra.

Journalisterna har flyttats mellan olika gömställen men har fått sitta inspärrade tillsammans, enligt Magnus Falkehed. Niclas Hammarström berättar att de suttit inspärrade i källare hela tiden.

– Det har varit helt kolsvart. Vi fick lite att äta och tilläts bara göra ett toalettbesök om dagen.

Vad var det värsta under tiden som ni satt kidnappade?

– Ovissheten. Att inte veta vad som skulle hända.

Korta samtal

Men Hammarström vill inte berätta några detaljer om hur frisläppandet gick till.

– Det var mycket dramatiskt, säger han.

För DN berättar Magnus Falkehed att de två journalisterna flera gånger fick signaler om att de skulle släppas fria under fångenskapen.

– Det har varit på gång många gånger, det har varit mycket jobbigt.

Enligt Niclas Hammarströms pappa Hans Hammarström har de två journalisterna haft viss kontakt med svenska Rikskriminalpolisen under fångenskap­en.

– Men det har bara varit korta samtal, och de har bara fått prata engelska då. Jag antar att det var för att kidnapparna skulle förstå vad som sades, och att de inte fick avslöja för mycket, säger han till Svenska Dagbladet.

Journalisternas tolk, Afrah, säger till Aftonbladet att hon hoppas träffa de två svenska journalisterna så snart som möjligt.

– Jag är så fruktansvärt glad att de är i säkerhet. Jag hoppas att jag får träffa dem i Beirut innan de reser hem, jag måste se dem med egna ögon för att förstå att de är okej. Jag hoppas också att de som ligger bakom kidnappningen kommer att straffas, säger hon.

Reportaget de riskerade livet för har de med sig hem, berättar Magnus Falkehed för DN.

– Tack vare Rikskriminalen har vi också fått tillbaka allt material, bandupptagningar, anteckningsblock och jag tror även bilderna, säger han.

Intensivt jobb

Rikskrim och UD, som lett arbetet för att frita journalisterna, är fåordiga i sina kommentarer.

– Vi kommenterar aldrig hur vi jobbar operativt. Det jag kan säga är att vi haft ett tätt samarbete med andra myndigheter som har resulterat i att journalisterna är i säkerhet i dag. Arbetet med att frita journalisterna har varit intensivt, och vi är naturligtvis oerhört glada för att de är i säkerhet, säger pressekreterare Jessica Fremnell på Rikskriminalpolisen.

Hon säger att myndigheten jobbat intensivt med frågan under hela tiden som Niclas Hammarström och Magnus Falkehed varit kidnappade.

– Det har vi gjort sedan det kom till vår kännedom i slutet av november.

Hur länge har ni känt till att de skulle släppas?

– Det kan jag inte gå in på.

Varför släpptes de olika dagar?

– Vi kommenterar inte operativt arbete.

Har någon lösensumma betalats till någon?

– Det kan jag inte uttala mig om.

Syrienambassadören Niklas Kebbon, som just nu är stationerad på svenska konsulatet i Beirut, träffade Niclas Hammarström och Magnus Falkehed efter fritagandet.

– Vi är förstås enormt glada och lättade att Magnus och Niclas är fria nu. Vi har jobbat hårt och länge med det här tillsammans med polisen och många andra som har hjälpt till. Det har varit ett mycket bra samarbete som lett till ett positivt resultat. Det är enormt skönt, säger han.

Kebbon koncentrerar sig nu på att lägga upp en planering för journalisternas hemresa.

– Mitt jobb är att se till så att de så fort som möjligt kan komma hem, säger han.

Han ville inte uppge när det kan ske, men Niclas Hammarströms pappa säger till Svenska Dagbladet att de två svenskarna väntas hem till Sverige redan under eftermiddagen i dag.

Hyllar insatsen

I går eftermiddag twittrade utrikesminister Carl Bildt sin reaktion på nyhet­en om de frisläppta svenskarna:

”Jag vill bara tacka alla från olika myndigheter och andra som arbetat med att få våra två svenska journalister i Syrien fria”.

Även Niclas Hammarström och Magnus Falkehed stämmer in i hyllningarna:

– Det verkar som om Rikskriminalen har slagit världsrekord i att få loss gisslan, säger Falkehed.

– Jag vill tacka UD och Rikskriminalpolisen som har gjort en mycket stor insats. Jag vill också tacka Aftonbladet, DN och frilansbyrån Kontinent som har gjort ett fantastiskt jobb. Och naturligtvis familjen där hemma, säger Hammarström.

Arbetet är inte över

Men än är inte arbetet över, enligt Bildt. I en kommentar till TV4 påminner han om andra fall, där offren fortfarande hålls i fångenskap.

– Det finns andra som inte har frigivits i Syrien och också på annat håll i världen. Det bekymrar mig självfallet. Det är ett arbete som ständigt pågår med att försöka hjälpa svenskar som är i besvärliga situationer. Ibland lyckas det, ibland lyckas det inte, men vi fortsätter hela tiden.