Var socialminister – nu nekas hon äldreboende

Publicerad 2013-10-18

Gertrud Sigurdsen, 90, var Sveriges socialminister.

Nu är hon sjuk och i behov av hjälp – men nekas plats på äldreboende.

"Stockholms kommun, och säkert även andra kommuner, ägnar sig åt något som jag skulle vilja kalla tvångsvård i hemmet", skriver hon på DN Debatt.

Gertrud Sigurdsen.

Som socialdemokratisk socialminister 1985-1989 höll hon själv i frågor om vård och omsorg för äldre.

Nu har Gertrud Sigurdsen blivit 90 år, fått högt blodtryck och blodtryckssänkande mediciner med biverkningar och proppar i hjärnan. Hon har problem med balansen och har ramlat vid ett flertal tillfällen i hemmet. Hon har brutit handleden och sedan det senaste olyckstillfället har hälsotillståndet försämrats, beskriver hon i Dagens Nyheter i dag.

Känner sig otrygg

Hon får hemtjänst morgon och kväll men känner sig otrygg och rädd för att ramla återigen.

Ändå får hon inte rätt till en plats på äldreboende – hon har fått avslag upp till näst högsta instans.

”Klarar mig inte”

"Jag kan inte längre klara mig på egen hand och vill komma in på ett äldreboende, men kommunen, förvaltningsrätten och kammarrätten vägrar. Nu står mitt hopp till Högsta förvaltningsdomstolen", skriver Sigurdsen, som bor i en lägenhet på Kungsholmen i Stockholm.

Hon tar upp välfärdens nedmontering, och den 84-åriga kvinna som hoppade från balkongen då hon nekades boendeplats, och 99-årige Melker som fick en toahink i vardagsrummet i stället för att komma in på ett boende.

”Upp till kamp”

Sigurdsen citerar socialtjänstlagen som säger att omsorg ska ge äldre ett värdigt liv och få uppleva välbefinnande.

"Välbefinnande är en subjektiv känsla och inte något som kommunens tjänstemän kan avgöra", skriver hon och avslutar med att "tvångsvård i hemmet" knappast är förenligt med socialtjänstlagen.

"Men det är förmodligen billigast för kommunen. Upp till kamp för en human äldreomsorg. Jag ska kämpa så länge jag orkar".