Larmet: Polisen griper oskyldiga

avLisa Röstlund, Andreas Söderlund, Ida Gustafsson

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON

Förhör förfalskas och asylsökande grips på Arlanda för brott de inte har begått, som Aftonbladet berättade i fjol.

Nu anmäler gränspoliser förfarandet.

– Man har satt det i system för att få en massa pinnar i statistiken, säger en polis till Dagens Nyheter.

Aftonbladet har i en serie artiklar berättat om de allt hårdare metoderna mot asylsökande som ledningen på Arlandas gränspolis kräver, och som enligt flera gränspoliser själva är olagliga.

I februari i fjol vägrade ett antal gränspoliser följa kravet på uniformtvång, och tog upp krav på pinnjakt.  I mars avslöjade Aftonbladet dokument som visade att polischeferna inom gränspolisen uppmanade till att fuska och anklaga oskyldiga för att förbättra statistiken.

I vintras tog flera gränspoliser upp att flyktingar anhölls felaktigt: att förhörsprotokoll skrevs så att "det passade" för anhållan av asylsökande.

Nu har en anmälan gjorts till polisens internutredningar har förhör som hållits med flyktingar förfalskas och åklagare vilseleds.

Och enligt anmälan är det hundratals flyktingar som drabbas.

Låste in barn

Enligt vad gränspoliserna säger till Dagens Nyheter i dag har asylsökande flera gånger anhållits utan laglig grund.

I ett fall ska en 14-årig flicka ha anhållits och låsts in misstänkt för brukande av falsk urkund.

Poliserna såg att hon var ett barn - ­ändå ville den ­ansvarige chefen föra ­henne till arresten, skriver DN.

– Det gick inte att ta miste på att hon var ett barn, men det struntade man i, har en polis tidigare sagt till Aftonbladet.

Först när stationsbefälet reagerat på flickans låga ålder hävdes anhållan och ärendet överlämnades till Migrationsverket.

Ändrade protokoll

Ett annat fall gäller en 16-årig pojke från Somalia som misstänktes ha falska id-handlingar. I de första kontakterna med åklagare berättade polisen om pojkens riktiga namn och ålder. Åklagaren sa nej till anhållan.

Polisen gjorde en ny framställan med hjälp av pojkens falska handlingar, som gav honom en ålder på 18 år. Då anhölls pojken. Protokollen från förhören ändrades så att det skulle se ut som att pojken själv angett sin falska identitet.

”Bara en bluff”

Enligt en gränspolis används fallen för att driva upp statistiken, så att verksamhetens mål uppnås.

– Anhållandet blir bara en pinne i statistiken. De sitter inlåsta för att identiteten ska fastställas men om man under hela tiden som personer är anhållna inte genomför en enda utredningsåtgärd, då är det ju bara en bluff, säger polisen till DN.

Men gränspolisens anmälan kommer inte att utredas. Bara ett par dagar efter att den nått Riksenheten för polismål lades ärendet ner av åklagaren.

– Jag ser ingenting i anmälan som föranleder en vidare utredning, säger Håkan Roswall åklagare, till DN.