Bolsjojdansare förnekar skuld i syraattack

NYHETER

Balettdansaren Pavel Dmitrichenko står åtalad för att ha beställt syraattacken på den konstnärliga ledaren Sergei Filin.

Han menar att han bara bett att Filin skulle bli slagen.

– Jag förstår inte åtalet. Jag erkänner inte min skuld till fullo, säger Dmitrichenko.

Dmitrichenko fördes idag in till rättegången, iförd gråa byxor och tröja. Han ska ha lett mot personer som var där för att stötta honom, rapporterar AFP.

I åtalet mot honom anklagas han för att ha beställt en syraattack på Sergei Filin, tidigare i år. De båda var verksamma vid Bolsjojteatern, Ryssland nationalscen för både balett och opera. Dmitrichenko var balettdansare vid teatern och Filin är konstnärlig ledare.

”Förstår inte åtalet”

Pavel Dmitrichenko har tidigare under rättegångsförhandlingarna hävdat att han visserligen beställt en attack på Filin, men att han bara bett om att ledaren skulle misshandlas.

– Jag förstår inte åtalet. Jag erkänner inte min skuld till fullo, säger Dmitrichenko.

En tidigare fälld brottsling, Yury Zarutsky, åtalas för att ha slängt syran i Filins ansikte. Zarutsky menar att han agerat på egen hand, efter att Dmitrichenko pratat negativt om Filin.

Förnekar sammansvärjning

Zarutsky ska ha blivit upprörd över vad han fick höra, då han själv har en dotter som han hoppas ska bli balettdansare, vilket motiverat hans attack.

– Jag erkänner delvis min skuld. Jag accepterar att det var jag som attackerade Filin, men inte att jag skulle ha gjort det i samråd med Dmitrichenko och Andrei Lipatov.

Den senare misstänks för att ha kört de två andra, till och från Filins hem där attacken utfördes. Lipatov menar att han är oskyldig.

Åklagarna har inte gett något tydligt motiv till varför attacken utfördes. Filin var vid tillfället ansvarig för rollbesättningen till teaterns produktioner.

Domaren i målet, Yelena Maksimova, har ajournerat rättegången till torsdag.

Ser bara stora saker

Det var den 17 januari som Filin blev attackerad utanför sitt hem i Moskva. En då okänd man kastade svavelsyra mot hans ansikte och Filin fick tredje gradens brännskador.

Sergei Filin fick omfattande skador på sina ögon. Inledningsvis var prognosen mycket dyster, gällande hans syn, men i september kunde han återvända till Bolsjojteatern. På hans ena öga hade han då fått tillbaka synen till 80 procent. Med det andra ögat kan han dock bara se stora objekt.

För Dmitrichenko, Zarutsky och Lipatov väntar upp till 12 år i fängelse om de fälls.