Friskolornas riksförbund: De måste följa lagen

avIda Gustafsson

1 av 3
Janne Josefsson.

Vd:n för Friskolornas riksförbund, Claes Nyberg, kommenterar SVT:s Uppdrag granskning.

Han menar att skolorna måste följa lagen – men att programmet inte visar hurvida lagbrott har begåtts.

– De mäter inte vad som händer när man lämnat in ansökningar, det har de inte gjort i något av fallen, säger han till Aftonbladet.

Tipsa | Aftonbladet

I programmet visar Uppdrag granskning hur friskolor välkomnat en flicka med goda betyg, men nekat en pojke på grund av att han haft ett spanskt namn. Och vd:n för Friskolornas riksförbund menar att de inte lyckats med sitt bemötande av eleverna.

”Mäter inte ansökningar”

Hur det blev så kan Friskolornas riksförbunds vd Claes Nyberg inte uttala sig om: 

– Jag kan inte förklara det för någon, men kan inte bortförklara det heller. Oavsett om man gjort det medvetet eller oavsiktligt spelar det ingen roll. Poängen är att man som förälder ska uppleva att de får ett likvärdigt bemötande, annars står man inte upp till själva innehållet i lagstiftningen, säger han.

Han menar att alla svenska friskolor måste stå upp för öppenhetskravet som finns i skollagen. Men han menar samtidigt att Uppdrag granskning inte följer hela processen när elever söker skolor.

– Programmet mäter inte vad som händer när man lämnat in ansökningar, det har de inte gjort i något av fallen. Det de har gjort är att de haft en första kontakt med skolan.

”Ska vara tydliga”

Även om de undersökta friskolornas bemötande av flickan och pojken varit oavsiktligt eller inte påpekar Claes Nyberg att det är viktigt att friskolor möter eleverna på samma sätt.

– Det här är jättesvårt att säga om begått lagbrott eller inte, det är jättesvårt. Men vi ska som bransch aldrig vara där, utan det ska vara tydligt, säger Claes Nyberg.

Sedan en månad tillbaka har Friskolorna gett ut riktlinjer för vad som gäller för friskolor när de bemöter nya potentiella elever.

I fråga om de uttalanden om bland annat barn med adhd som gjorts av Profilskolans vd, Greger von Sivers, säger Claes Nyberg:

– Den typen av saker har alla reagerat på som är verksamma inom skolan. Den typen av värdegrunder hör inte hemma i svensk skola över huvud taget, säger han.