Kan slå till mot Syrien – utan FN

Av: Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4
Duvor som uppges ha dött av gasattacken.

Ryssland varnar USA för ”extremt farliga konsekvenser” om man går in militärt i Syrien.

Samtidigt öppnar Storbritannien för ett militärt ingripande utan stöd från FN.

– Är möjligt att svara på kemvapen utan enhälligt stöd från säkerhetsrådet? Jag säger ja, det skulle annars vara omöjligt att reagera på sådana fruktansvärda brott, och det vore inte acceptabelt, säger utrikesminister William Hague till BBC, uppger TT.

KARTA
Foto: Google
KARTA

Det var under natten mot onsdagen, i förra veckan, som den påstådda kemvapenattacken ska ha ägt rum.

Hundratals personer dog och tusentals skadades, med symptom som liknar de som uppstår vid nervgasexponering. Tidiga uppgifter menade att över tusen personer miste livet i attacken.

Omvärlden har fördömt attacken och USA har mobiliserat sina styrkor i närområdet, i Medelhavet och i Turkiet.

Skulle en insats bli verklighet skulle den genomföras med missiler från fartyg och flygplan.

Varken USA eller något annat land har sagt att de ska gå in med marktrupper.

”Extremt farliga konsekvenser”

Det ryska utrikesdepartementet har skickat en skarp varning till USA. Man säger att ett militärt ingripande kan få ”extremt farliga konsekvenser”, säger man i ett uttalande, uppger AFP.

Den ryska utrikesministern Sergei Lavrov ringde sin amerikanske kollega, John Kerry, och varnade för vad ett ingripande kan innebära. Han menade att hela Mellanöstern-regionen samt norra Afrika kan påverkas.

Ingripa utan FN-stöd

I Storbritannien säger utrikesminister William Hauge att man kan komma att ingripa i Syrien, utan stöd från FN.

– Är möjligt att svara på kemvapen utan enhälligt stöd från säkerhetsrådet? Jag säger ja, det skulle annars vara omöjligt att reagera på sådana fruktansvärda brott, och det vore inte acceptabelt.

Samtidigt säger Frankrikes utrikesminister att väst kommer att bestämma hur de ska svara på kemattacken "de kommande dagarna", uppger AP. Turkiet kommer att delta i en eventuell koalition mot Syriens regering, även om den inte lyckas få FN:s godkännande. Enligt Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu ”diskuterar 36–37 länder sådana alternativ”.

USA:s försvarminister Chuck Hagel säger att man inte kommer ingripa utan ett FN-mandat bakom sig.

”Det är nonsens”

Den syriska presidenten Bashar al-Assad säger att det inte inträffat en attack med gas och att påståendena är en förolämpning mot allmänt vett.

– Kommentarerna från politiker i väst är en förolämpning mot allmänt vett, det är nonsens, säger president Bashar al-Assad till den ryska tidningen Izvestias måndagsupplaga.

Bråttom med undersökning

Under söndagen gav det syriska styret grönt ljus för FN:s observatörer, som kommer ges tillträde till det område där attacken antas ha skett.

På måndagsmorgonen uttalade sig FN:s generaldirektör Ban Ki-Moon om gasattacken.

– Varje timma räknas. Vi har inte råd med fler förseningar. Världen iakttar Syrien. Vi kan inte tillåta vad som förefaller vara ett allvarligt brott mot mänskligheten, sa han till reportrar under sin vistelse i Sydkorea på måndagsmorgonen, rapporterar TT.

Han menar att det redan kan vara för sent för att kunna genomföra en ordentlig undersökning av platsen för den förmodade attacken.

Publicerad: