Hjälpcenter – mitt bland lyxhotellen

1 av 6 | Foto: Ärret har läkt, men Mona har svårt att röra de skottskadade fingrarna.
NYHETER

BEIRUT. Bessim sköts till döds på sin sexårsdag.

Därefter avrättade soldaterna hans pappa, och tre bröder.

Här på FN:s hjälpcenter, mittemellan strandpromenaden och Beiruts nybyggda lyxhotell, får tusentals syriska flyktingar hjälp varje dag.

En av dem är hans mamma, Mona.

Foto: Aftonbladets Jerker Ivarsson och Josefin Sköld på plats i Beirut.

Ärret har läkt, men Mona har svårt att röra de skottskadade fingrarna när hon bläddrar bland bilderna i telefonen. Den senaste togs för drygt tre månader sedan då familjens yngste son, Bessim, fyllde sex år.

Han sitter på en madrass i huset hemma i Homs. 

– Det här är mitt sista minne av honom. Ser du, han var så glad, säger hon.

Sköts vid köksbordet

Några timmar senare skjuts Bessim till döds tillsammans med sin pappa och sina tre bröder.

– De avrättades. Jag kan inte komma på något annat ord som förklarar hur det gick till. Soldaterna sköt dem hemma vid vårt köksbord. Det gick så fort, jag kunde inte rädda dem. De sköt mig tre gånger, säger hon.

Mona visar såren, två strax under armhålan och ett nedanför lillfingret.

– Fråga mig inte varför de kom till oss, jag har inget svar. Men jag kände igen dem som sköt, de var från Assads styrkor. Det är inte ovanligt att soldaterna ger sig på barn, det händer hela tiden, berätta det för världen. Jag är inte den enda mamman som är ensam kvar, säger hon.

”Allt som är viktigt är borta”

Mona är en av hundratusentals syriska flyktingar som korsat gränsen till Libanon. Majoriteten kommer inte längre än till tältlägren, men av dem som når huvudstaden hamnar de flesta här. Mitt emellan stranden och de nybyggda lägenhetskomplexen, inte långt från nattklubbarna och de exklusiva uteserveringarna driver FN:s flyktingorganisation UNHCR ett center där nyanlända får råd och hjälp med intyg, identitetshandlingar och vaccin till barnen.

– Jag är här för att söka vård för min hand, sedan kommer jag att åka tillbaka till Homs. Jag har absolut inget att förlora eller vara rädd för längre. Allt som varit viktigt för mig är redan borta, säger Mona.

Clowner på besök

Under tisdagen utsattes Yabrud, nära den libanesiska gränsen, för nya aggressiva anfall av regimstyrkorna. Staden har kontrollerats av rebellerna sedan början av året och fungerar som en viktig knytpunkt för smuggling och andra kontakter med grannlandet.

Flera av familjerna på hjälpcentret kommer precis från området kring Qalamounbergen, många med svåra trauman bakom sig.

Mamma Fatima, från Yabrud, tittar fascinerat på sin sjuårige son som kiknar av skratt när clownerna som är på besök i tältet uppträder.

– Det är första gången jag ser honom skratta sedan kriget kom, säger hon.