Ödeläggelse i spåren efter Ivar

Uppdaterad 2013-12-13 | Publicerad 2013-12-11

Höga kusten-bron avstängd

Stormen Ivar slog till med full kraft mot mellersta Norrland.

Tiotusentals hushåll är strömlösa, vägar avstängda och flera tak har slitits bort.

I Härjedalen fick en man ett träd över sig och vårdas för allvarliga skador.

Vid ettiden, natten mot fredag, fick en man i Härjedalen ett träd över sig och fick föras till sjukhus med allvarliga skador, rapporterar TT.

Enligt Östersunds sjukhus ska mannen ha fått buk–, bröstkorg– och skelettskador, men de ska inte vara livshotande.

Redan i Åre visade Ivar sin styrka. Aftonbladet har fått flera bilder som visar hur taket på stationshuset i Åre blåst in.

– Det var verkligen tur att all tågtrafik hade ställts in, annars hade det suttit folk där i salen. Men jag har inte hört om någon som skadades, säger Daniel Mensch, 51, som bor i Åre.

Tiotusentals hushåll strömlösa

Han var på väg hem från mataffären när vinden började tillta i styrka.

– Det kändes ganska farligt faktiskt. Det började blåsa runt massa bråte. Vi var en två-tre stycken som började springa för att ta oss hem, säger han.

Vid ett-tiden under natten mot fredagen var över 59 000 hushåll utan el, enligt TT. Dessutom har flera träd fallit över vägar i Jämtland, Härjedalen och Gästrikland.

– Det har är nog det värsta jag har varit med om. Det är träd huller om buller och överallt, säger Bengt Stadin, stabschef på Jämtlandspolisen.

På kvällen spärrade polisen av flera adresser i centrala Östersund. Både tak och omkringflygande bråte hotar förbipasserande.

– På Hemköp i centrala Östersund har taket lossnat. Sen är det också problem på Biblioteksgatan, säger Bengt Stadin.

Höga kusten-bron avstängd

Enligt Trafikverket har vissa sträckor av 26 vägar i Västernorrland, Gävleborg och Jämtland stängts av för trafik på grund av nedfallna träd eller hårda vindar.

En av vägsträckorna är E45 nordväst om Bollnäs. Vid 23-tiden stängdes dessutom Höga kusten-bron av för all trafik, både tyngre trafik och personbilar. Enligt polisen kan bron öppnas igen först kring 5-tiden under morgonen.

I övrigt beskriver man läget som förhållandevis ganska lugnt.

– Vi har än så länge inga större olyckor och inga personskador. Och vi tror inte att det ska bli så mycket värre, vi hoppas på det i alla fall, säger Robert Öhman vid Sundsvallspolisen till TT.

Orkanstyrka i vindbyar

SMHI utfärdade på onsdagen klass 2-varningar för Jämtland, Västernorrland och Västerbotten.

På torsdagsmorgonen uppgraderades den över Västernorrland och Jämtlands län, utom fjällen, till klass 3 med risk för orkanbyar.

– Det är risk för stormbyar med vindstyrkor i byarna uppåt 30 meter per sekund, men det kan nå upp till orkanstyrka i byarna. 32-33 meter per sekund, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Han fortsätter:

– Det kan vara lurigt med kringflygande föremål och störningar i elnätet och trafiken.

Under tidiga fredagsmorgonen varnade SMHI inte längre för störningar i någon del av Sverige.

Tågen inställda

Trafikverket meddelar nu att all tågtrafik mellan Östersund och Storlien ställs in från i kväll klockan 18 till klockan 06 i morgon. Tågtrafiken mellan Sundsvall och Ånge ställs in från klockan 19 i kväll till klockan 06 i morgon. Även tågen mellan Östersund och Ånge kommer att påverkas.

I Jämtlandsfjällen kan det bli drivbildning och dålig sikt.

– Annars är det lösa föremål som dras med i vinden och träd kan ryckas upp med rötterna. Höga fordon kan få svårt att hålla sig på vägen, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Kan nå 30 meter per sekund

Ivar – som har fått sitt namn av Norges meteorologiska institut – kommer på sin färd genom Sverige att komma upp i vindstyrkor på över 30 meter per sekund i de områden där klass 3-varning utfärdats.

En klass 2-varning för stormbyar har dessutom utfärdats i Gävleborgs län. I Norrbottens läns inland ligger en klass 1-varning för snöfall.

"Stanna inne"

Men stormen blir inte långvarig i Sverige.

Redan under natten mojnar det när stormen rör sig ut över Östersjön. Där väntas kulingvindar från Gotlandskusten upp mot Bottenviken.

Polisen i både Jämtland och i Västernorrland har gått ut med en varning. Västernorrlandspolisen uppmanar allmänheten att stanna inne under kvällen. Dessutom rekommenderar de boende i området att ladda sina mobiltelefoner och förbereda sig på strömavbrott.